Kotisivuihin kuluvien rahojen budjetointia

Onko mahdollista perustaa yritykselle kotisivut ilmaiseksi?

Yritystoimintaa aloittaessa kulut ovat usein suuremmat kuin tulot. Täytyy panostaa kalustoon, toimitiloihin, kirjanpitoon ja asiakashankintaan. Yritykselle pitää perustaa kotisivut, jotta saadaan näkyvyyttä ja asiakkaita. Voisiko verkkosivujen kulussa pihistää ja perustaa yritykselle kotisivut ilmaiseksi?

On täysin mahdollista ja jopa helppoa luoda yritykselle kotisivut ilmaiseksi, mutta se ei välttämättä ole järkevää liiketoiminnan kannalta. Kuten sanonta kuuluu: ilmaisia lounaita ei ole. Tämä pätee myös kotisivujen tekemisessä.

Ilmaisten nettisivujen huonot puolet ovat:

  • et omista kotisivuasi
  • kotisivujesi verkkotunnus on jonkun muun aliverkkotunnus
  • mainokset
  • et voi tienata sivujesi avulla
  • puutteelliset mahdollisuudet

Jos tämä ei vielä vakuuttanut sinua maksamaan kotisivuistasi, niin alla on yksityiskohtaisempaa tietoa jokaisesta kohdasta. Tämän artikkelin loppuun on vielä koottu lyhyt ohje, miten voit luoda halvimmat mahdolliset kotisivut.

Onko mahdollista perustaa yritykselle kotisivut ilmaiseksi -infograafi
Klikkaa kuva isommaksi!

Jaa infograagi omassa blogissasi kopioimalla alla oleva koodi!

Et omista kotisivujasi

Kun et maksa kotisivuista tai niiden ylläpidosta, et myöskään omista niihin oikeuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettet voi tehdä mitä haluat sivuillasi, vaan kotisivusi voidaan esimerkiksi poistaa sinulle siitä mitään ilmoittamatta. Kotisivujen omistaja voi myös käyttää kotisivujasi miten haluaa

Asialle et voi tehdä mitään muuta kuin valittaa asiakaspalveluun, eivätkä he ole millään lailla velvollisia palauttamaan sivujasi. Sanomattakin selvää, että kotisivujen luomiseen käyttämäsi aika valuu täysin hukkaan, eikä mikään auta. Kuulin karmivan esimerkin eräästä verkkokaupasta, jossa myytiin hiusten pidennyksiä. Kotisivukone päätti, ettei tämä ole eettistä ja poisti sivuston varoittamatta verkkokaupan pitäjää.

Vain harvat kotisivut poistetaan palveluntarjoajan toimesta, eikä moinen todennäköisesti osu kohdallesi. Kotisivujen omistajalla on kuitenkin oikeus käyttää kotisivujasi mihin tarkoitukseen tahansa, joten kannattaa pohtia, haittaako se sinua, vai haluaisitko mielummin omistaa omat kotisivusi.

Kotisivusi verkkotunnus on jonkun toisen aliverkkotunnus

Verkkotunnus eli domain-nimi on yleensä muodossa sinunkotisivusi.fi. Tehdessäsi ilmaiset kotisivut, on domain-nimesi muodossa www.sinunkotisivusi.palveluntarjoajasi.fi. Asiakkaiden on hankala muistaa domain-nimesi ja kotisivujesi löytäminen Googlessa hankaloituu.

Voit kuitenkin yhdistää oman domain-nimesi kotisivuihisi suht pieneen kuukausihintaan. Esimerkiksi Wixillä maksat noin 4 euroa kuukaudessa domain-nimen yhdistämisestä. Tämä ei siltikään poista Wixin mainoksia sivuiltasi, vaan siitä joudut maksamaan noin 8 euro kuukaudessa

Mainokset

Pitkän ja hankalan domain-nimen lisäksi ilmaisilla kotisivuillasi näytetään mainoksia, halusit tai et. Mainokset ovat palveluntarjoajan valitsemia ja yleensä mainostaa juuri kyseistä nettisivua, joilla itse teit kotisivusi

Miltä tuntuisi, kun kohderyhmäsi asiakas löytäisi vihdoin kotisivusi ja katoasi sitten kauas ulottumattomiisi, koska a) hän ei pitänyt sivuillasi olevista mainoksista tai b) hän klikkasi mainosta, eikä koskaan palannut sivullesi. Sinä et hyödy mainoksia klikkaavista käyttäjistä mitään.

Mainokset saa onneksi piilotettua, mutta tämä ei kuulu ilmaiseen versioon, vaan joudut maksamaan mainosten piilottamisesta noin 8 euroa kuukaudessa Wixillä.

Onko mahdollista perustaa yritykselle kotisivut ilmaiseksi: kuva new yorkin mainosvilinästä. On hankalaa keskittyä mihinkään, jos mainoksia on joka paikassa.
Jos kotisivuillasi on jonkun muun mainoksia, päätyykö asiakas koskaan ostamaan palveluitasi?

Et voi tienata sivujesi avulla

Olit sitten aloitteleva bloggaaja tai jo pitkään toiminnassa ollut yrittäjä, internetin tienaamismahdollisuudet ovat loputtomat. Esimerkiksi bloggaajat yleensä tienaavat rahaa, kun joku klikkaa yhteistyölinkkiä heidän kotisivuillaan tai siirtyy sivulla olevasta bannerimainoksesta kolmannen osapuolen nettisivuille.

Tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan ilmaisilla kotisivuilla ole. Online-tienaaminen on käytännössä mahdotonta, sillä et voi ottaa rahaliikennettä vastaan ilmaiseksi tehdyillä sivuilla. Jos olet kuitenkin laskuttava yrittäjä, eikä sinun tarvitse ottaa maksuja vastaan netissä, voit huoletta perustaa ilmaiset nettisivut.

Puutteelliset mahdollisuudet

Monet ominaisuudet ovat puutteellisia kun vertaa maksullisia ja ilmaisia kotisivuja. Esimerkiksi verkkokauppaa voi olla mahdotonta perustaa ilmaisille sivuille, ja vaikka se olisikin mahdollista joillain palveluntarjoajilla, viimeistään rahaa vastaanottaessa alkaa ongelmia ilmaantua.

Palveluntarjoajasta vaihdellen mahdollisuudet vaihtelee. Esimerkiksi WordPressillä ei saa läheskään niin paljoa teemoja valittua, kuin maksullisessa versiossa. Jos haluaisit kotisivuillesi koodarin toteuttaman elementin, kuten reaaliajassa muuttuvan kartan tai muita upeita elementtejä, on koodin muuttaminen yleensä mahdotonta ilmaisia sivuja perustaessa.

Jos kuitenkin yksinkertaiset kotisivut riittävät liiketoiminnallesi, niin anna mennä ja tee ilmaiset kotisivut!

Lopuksi

On täysin mahdollista ja jopa helppoa perustaa yritykselle kotisivut ilmaiseksi. Se ei välttämättä kuitenkaan kannata, sillä uskottavuus on yrittäjälle kaikki kaikessa. Jos kotisivujen verkkotunnus on hirvittävä sanamonsteri tai blogiartikkeleja plaratessa häiritsevä mainos vilkkuu kokoajan, saattaa asiakas pelästyä ja siirtyä toiselle sivustolle. Pahimmillaan kaikki kotisivujesi sisältö voi kadota, jos palveluntarjoaja toteaa sen sopimattomaksi.

Jos tulit siihen tulokseen, että haluat maksaa kotisivuistasi, voit tehdä sen halvimmillaan alle kolmen euron kuukausihintaan. Hostingerilta voit saada hostingin halvimmillaan 1,45 eurolla kuukaudessa ja sen päälle joudut vielä maksamaan domain-nimen, joka maksaa noin 10-15 euroa vuodessa. Kolmella eurolla kuussa saat siis kotisivut, joihin sinulla on täydet oikeudet. Ota huomioon kuitenkin, että halvalla ei välttämättä saa hyvää. Esimerkiksi latausnopeudet ja tietosuoja kärsii halvemmilla hosting-palveluilla. Kirjoitin artikkelin sopivan hosting-palvelun löytämiseen, jonka lopusta löydät kätevän hintavertailun.

Jos uskot, ettei yksikään artikkelissa mainituista kohdista häiritsisi liiketoimintaasi, katso miten luot Wixillä yritykselle kotisivut ilmaiseksi!

Oletko sinä luonut ilmaiset kotisivut? Häiritsikö se mitenkään liiketoimintaasi? Palan halusta kuulla kokemuksista kaikilta ilmaisia kotisivuja käyttäviltä!

Omaksi ilokseen kirjoitteleva digimarkkinointiamatööri maailmalta. Laita viestiä vaikka Linkkarissa, jos jäi jotakin hampaankoloon! Tämän blogin tarkoituksena oli alunperin auttaa suomalaisia WordPressin käytössä, mutta ajan mittaan huomasin, että sivustoni vierailijat käyvät lukemassa täällä aivan muita artikkeleita. Minkälaisia artikkeleita sinä lukisit mielelläsi?