Tässä artikkelissa käytetään affiliate-linkkejä (merkitty tähdellä). Jos teet ostoksen linkkiä klikattuasi, minä ansaitsen komission. Tämä ei kuitenkaan tuota sinulle kuluja. Lue lisää...
Ennen kuin voit saada kotisivusi näkyviin, tulee sinun ostaa hosting-palvelu. Suomeksi hostingia kutsutaan usein web-hotelliksi. Yksinkertaisesti hosting-palvelua voisi verrata vuokraamaasi asuntoon: säilytät kaikkia kotisivujesi tiedostoja siellä ja maksat siitä, että voit käyttää tilaa. On kuitenkin monimutkaista löytää juuri omille kotisivuille sopiva hosting-palvelu, sillä vaihtoehtoja on tuhansia.
Tässä artikkelissa käyn läpi joitain tärkeimpiä kriteerejä hosting-palvelun valintaan sekä vertailen erilaisia hosting-palveluntarjoajia, jotta sinä voit löytää kotisivuillesi sopivan vaihtoehdon. Lähteenä käytin HostingFactsia, hosting-palveluntarjoajien omia nettisivuja sekä omia kokemuksiani.
Jaa infograafi omassa blogissasi kopioimalla alla oleva koodi!
Kriteerit – miten määritellään sopiva hosting-palvelu?
Aloittelevalle kotisivujen luojalle mielestäni tärkeimpiä hosting-ominaisuuksia ovat hinta, käytettävyysaika, asiakaspalvelu, latausnopeus ja tietoturva. Nykyään kuka vaan voi perustaa webhotellin eli hosting-palvelun, joten on tärkeää pitää ainakin seuraavat kriteerit mielessä palvelua valittaessa.
Hinta
Jos luot nettisivut vain omaksi iloksesi, voit huoletta valita halvimman hosting-palvelun. Jos nettisivuistasi on kuitenkin tarkoitus tulla liiketoiminta joskus, kannattaa panostaa laadukkaampaan vaihtoehtoon. Hostingissa pätee usein rahankäytön perussääntö: halvalla et voi saada hyvää. Halvalla voit kuitenkin saada toimivan, mutta toissijaisena kustannuksena voi olla oma aikasi.
Käytettävyysaika
Käytettävyysaika tarkoittaa sitä aikaa, jona hosting-palvelimet ovat toiminnassa ja käytettävissä. Ihanteellinen aika on 100% mutta se on käytännössä mahdoton saavuttaa. Jos palvelimet eivät ole käytettävissä, eivät kotisivusi myöskään näy. Tällä voi olla katastrofaalisia vaikutuksia varsinkin, jos odotat nettisivuillesi kävijäryntäystä tiettynä ajankohtana ja palvelimet eivät toimikaan juuri sillä hetkellä
Latausnopeus
Kuinka kauan sinun kärsivällisyytesi kestää, jos joudut navigoimaan hitaasti vaihtuvalta sivulta toiselle? Nykyään oletusarvona on, että sivut latautuvat salamannopeasti, eikä hitaampia jakseta jäädä odottelemaan. Nettisivujen keskimääräinen latautumisaika on kaksi sekuntia, joten on tärkeää, että pääset sen alapuolelle. Latausnopeus vaikuttaa myös sijoitukseesi Googlen hakutuloksissa.
Asiakastuki
Paras puoli nettisivujen luomisessa on se, että voit tehdä sitä mihin vuorokaudenaikaan tahansa! Kuvittelepa hetkeksi tilanne: olet aloitteleva verkkokauppayrittäjä ja kauppasi tulee näkyville huomenaamulla klo 8. Olet mainostanut avaamista useissa paikoissa ja odotat suurta kävijäryntäystä. Teet vielä viimeisiä säädöksiä ennen nukkumaan menoa, kunnes yhtäkkiä nettisivut katoavat näkyvistä. Päivität sivua uudelleen ja uudelleen eikä mitään tapahdu ja hostingin asiakaspalvelukin aukeaa vasta yhdeksältä seuraavana aamuna.
Jos haluat välttää kyseisen tilanteen, valitse hosting-palvelu, jolla asiakastuki toimii kellon ympäri. Odottamattomia asioita voi tapahtua milloin tahansa, ja on tärkeää että saat heti apua asiaasi
Tietoturva
Et varmastikaan halua luovuttaa asiakkaiden pankkikorttitietoja hakkereiden käsiin? SSL-suojaus salaa kaiken sivuillesi tulevan ja niiltä lähtevän tiedon. Kun sivustolla on SSL-sertifikaatti, näet vihreän lukon domain-nimen vieressä. Jos sertifikaatti puuttuu, selailmet voivat luokitella sivuston epäturvalliseksi. Tämän lisäksi SSL-suojaus nostaa jonkin verran sivustosi sijoitusta Googlen hakutuloksissa, sillä Google merkitsee kaikki SSL-suojaamattomat sivut epäluotettaviksi.
Hosting-palveluiden vertailu
Valitsin neljä seuraavista hosting-palveluista tälle listalle HostingFactsin artikkelista, jossa oli yli 30 hosting-palvelua paremmuusjärjestykseen. Kaksi kärkikolmikkoon päässyttä on esitelty ensimmäiseksi ja sen jälkeen halvimmat hosting-vaihtoehdot. Lopuksi vertailin hieman vielä kahta suomalaista hosting-palvelua. Niistä ei kuitenkaan ole tehty samanlaista ominaisuustutkimusta, joten avainluvut puuttuvat. Jos et kuitenkaan jaksa lukea, voit skipata suoraan artikkelin alaosaan, jossa kaikki hosting-palveluiden tärkeimmät ominaisuudet on koottu yhteen taulukkoon
Maailman parhaat hosting-palvelut
Miksi valita vain sopiva hosting-palvelu kun voit valita maailman parhaan? Bluehost ja SiteGround sijoittuivat kolmen parhaan joukkoon kaikista maailman hosting-palveluista. Linkkejä klikkaamalla pääset syvällisempään arvosteluun (englanniksi).
Bluehost
Bluehost* on yksi maailman suosituimmista hosting-palveluista, sillä se tarjoaa hostingin yli 2 miljoonalle nettisivulle. Eikä mikään ihme, sillä sen käyttettävyysaika on 99.99%, joka oli paras HostingFactsin vertailussa. Lisäksi 424 millisekuntin latausnopeus saavutti vertailussa viidennen sijan.
3.95 dollarin kuukausihintaan kuuluu yksi domain-nimi, viisi sähköpostitiliä sekä 50MB levytilaa, joka tavallisille nettisivuille on ihan tarpeeksi. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että mitä lyhyemmäksi aikaa ostat hostingin, sitä kalliimmaksi se tulee. Ostaessasi hostingin 36 kuukaudeksi, saat sen hintaan 3,95 dollaria kuussa, kun taas 12 kuukauden hinnaksi tulee 4,95. Suosittelen kuitenkin ostamaan 36 kuukaudeksi, sillä hostingia uusiessa hinta pompaa 8,99 dollariin kuussa. Jos kuitenkin peruutat hostingin ennen määräajan päätyttyä, Bluehost hyvittää jäljellä olevat kuukaudet sinulle takaisin
Bluehost on erittäin käyttäjäystävällinen ja varsinkin aloittelijoille suositeltu. Asiakastukea saa chatin kautta 24/7 noin 5 minuutin vastausajalla. Lisäksi BlueHost tarjoaa 30 päivän ilmaisen kokeilun ja rahat takaisin, jos et ole tyytyväinen.
Bluehost on yksi WordPressin suosittelemista hosting-palveluista, jonka takia WordPress on erittäin helppo asentaa suoraan Bluehostiin. Bluehostin mukana tulee myös hyödyllisiä lisäosia, kuten ”Tulossa Pian” -sivu, jonka saat asetettua kotisivuillesi, kun vasta valmistelet ja suunnittelet nettisivujasi.
Käytän tällä sivustolla Bluehostia*ja voin vain suositella, jos englanti taipuu edes hieman. Bluehostin selkeä ulkoasu, edullinen hinta sekä lukuisat suosittelijat saivat minut valitsemaan Bluehostin. Ja koska minä käytän Bluehostia, voit kysyä minulta apua vaikka tämän artikkelin kommenttiosiossa! Voit myös katsoa videon, miten ostat hosting-palvelun Bluehostilta.
Rahanarvoinen vinkki: Älä pidä kiirettä maksun kanssa! Kun ostin hosting-palvelun Bluehostilta ensimmäistä kertaa ja viivyttelin maksusivulla, Bluehost tarjosi minulle vielä parempaa hintaa hosting-paketista! Harmikseni sähläsin jotain, eikä myöhemmin enää alennusta tarjottu. Kun siis olet ensimmäistä kertaa ostamassa Bluehostia, älä syötä heti maksutietojasi vaan jää viivyttelemään muutamiksi minuuteiksi. Tämä ei välttämättä toimi aina ja kaikilla, mutta toivottavasti se toimii sinulla!
SiteGround
Kuten Bluehost, SiteGround on myös WordPressin suosittelema hosting-tarjoaja. SiteGround tarjoaa hosting-palvelua yli 800 000 nettisivulle maailmanlaajuisesti.
SiteGroundin käytettävyysaika on 99.99% ja se olikin HostingFactsin vertailussa heti Bluehostin jälkeen. Latausaika SiteGroundille on 714 millisekuntia, joka on keskivertoa parempi.
SiteGround panostaa erittäin paljon asiakaspalveluun, mikä näkyy muun muassa asiakkaiden antamissa arvosteluissa. Asiakaspalvelu on myös joutuisaa, keskivertovastausajan ollessa 2 minuuttia.
3,95 euron kuukausihintaan kuuluu ilmainen SSL-sertifikaatti ja CDN. Lyhyesti selitettynä SSL-suoja estää verkkosivusi ja asiakkaan välisen tiedon päätymisen hakkereiden käsiin kun taas CDN parantaa sivusi latausnopeutta entisestään. Jos olet et ole tyytyväinen tämänhetkiseen hosting-tarjoajaasi, SiteGround siirtää hostingisi ilmaiseksi 24 tunnissa heidän palvelimilleen.
Ainoa huono puoli SiteGroundissa on, että aloituksen tarjoushinnan jälkeen, hinta hostingille kasvaa 9,95 euroon kuukaudessa. Voit myös ostaa hostingin vain yhdeksi kuukaudeksi kerrallaan, mutta tästä SiteGround ottaa ylimääräisen 14,95 euron asennusmaksun. Myöskään domain-nimi ei sisälly kuukausihintaan.
Voit siirtyä SiteGroundin sivustolle tästä.
Halvimmat hosting-palvelut
Sopiva hosting-palvelu tarpeisiisi voi olla halvin mahdollinen. Muista kuitenkin tarkistaa, mitä hintaan kuuluu ja kuinka paljon palvelu maksaa uusittaessa.
Hostinger
Hostinger on ansainnut itsellensä tittelin “maailman halvin laadukas hosting-palvelu”, mikä ei sinänsä ihmetytä. Hostingerin latausnopeus (385ms) oli toiseksi nopein kaikista yli 30 suosituimmasta hosting-palvelusta
Käytettävyysaika Hostingerin palvelimille on vain 99,87%, mutta reilu hinta kompensoi menetettyä aikaa. Halvimmillaan voit saada hostingin 1,45 dollariksi kuukaudessa aloitushintaan 30 päivän tyytyväisyystakuulla. Yhteistyötä jatkettaessa hinta nousee 7,99 dollarin kuukausihintaan. Halpaan kuukausihintaan ei kuitenkaan sisälly domain-nimi tai SSL-suojaus.
Asiakaspalveluun voi laittaa viestiä suomeksi yhteydenottolomakkeen kautta. Jos haluat kuitenkin nopeaa palvelua kellon ympäri, täytyy englannin alkeiden olla hallussa.
Voit siirtyä Hostingerin sivustolle tästä.
iPage
Ehkä jopa maailman halvin hosting-vaihtoehto tekee paikoitellen kompromisseja, mutta pystyy kisaamaan maailman parhaiten hosting-tarjoajien joukossa. Itseasiassa iPage tuli sijalle 5 HostFactsin maailman parhaimpien hosting-tarjoajien vertailussa.
iPagen asiakaspalvelu on ystävällistä, mutta keskiarvovastausaika on 12 minuuttia. Käytettävyysaika (99,98%) tuli vertailussa kahdeksanneksi, mutta 821 millisekunnin latausnopeus tekee siitä vain 8% nopeamman kuin keskivertonettisivun.
Ostamalla hostingin iPagelta, saat ostettua 2,99 euron kuukausihintaan 12, 24 tai 36 kuukauden paketin. Tämän ajan päättymisen jälkeen hinta kuitenkin nousee 8,35 kuukaudessa, mikä on vain hieman Bluehostia halvempi, mutta hankalammalla käyttöjärjestelmällä ja huonolla latausnopeudella. Rahat saa takaisin 30 päivän sisällä palvelun ostamisesta, mutta iPage vähentää 15 euroa domain-nimen takia.
Minä perustin ensimmäiset omat nettisivuni iPagen hostingilla. Kun asiaa on paljon ja jokaista vastausta saa odottaa 12 minuuttia, muuttuvat minuutit chat-palvelussa nopeasti tunneiksi, ennen kuin saa ratkaisun ongelmaansa. Myös sähköpostitilin käyttäminen oli uskomattoman haastavaa saati sitten sen synkronoiminen Windowsin sähköpostisovelluksen kanssa. Käytin iPagea kolme kuukautta, jonka jälkeen vaihdoin NameCheapille. Silti sain iPagelta vajaan 40 euron laskun vuoden päästä hostingin uusimisesta. Lasku saatiin onneksi mitätöityä, mutta koskaan en enää niin sanottuja halpa-hostingeja käytä.
Jos englanti taipuu, niin HostFactsin iPage-artikkelin lopussa olevat kommentit antavat aika karun kuvan palvelun laadusta. Jos olet kuitenkin seikkailunhaluinen ja tarkka rahoistasi, niin anna mennä. iPagella et varmasti maksa ylimääräistä.
Suomalaiset vaihtoehdot
Jos haluat kansainvälisten jättiyritysten sijaan löytää sopivan hosting-palvelun kotimaasta, vertailin kahta vaihtoehtoa. Suomalaisia hosting-palveluita ei ole mahdollista mitata täysin samalla mittapuulla kuin aikaisempia, sillä ne eivät olleet mukana samassa vertailussa kuin muut palvelut. Suomalaisilla hosting-palveluilla on kuitenkin yksi etu muihin verrattuna: asiakaspalvelu hoituu suomeksi ja palvelimet ovat Suomessa, jolloin nettisivut latautuvat nopeammin!
Zoner
Asiakastyytyväisyydessä paistatteleva Zoner* tekee jotain, mistä muut tällä listalla olevat hostingit voivat vain haaveilla: Keskimääräinen tukipuheluihin vastaamisaika on 23 sekuntia!
Zonerin hinnat pystyvät kilpailemaan hyvin kansainvälisellä tasolla, sillä ensimmäisen vuoden saa halvimmillaan hintaan 2,95 euroa kuussa (ALV0) ja seuraava vuosi 5,90 euron kuukausihintaan. Hintaan kuuluu myös domain-nimi tai hostingin siirto toiselta palvelimelta.
Zoner tarjoaa SSL-salauksen sekä 30 päivän tyytyväisyystakuun. Ainoa huono puoli Zonerissa on se, että asiakaspalvelu on käytössä vain virka-aikoina.
Onko Zoner sopiva hosting-palvelu sinulle? Vieraile sivustolla tästä.
Hostingpalvelu.fi
Kuten Zonerillakin, hostingpalvelu.fi:n etu on suomalaiset palvelimet ja suomenkielinen asiakaspalvelu. Asiakaspalveluun voi ottaa yhteyttä puhelimitse, sähköpostitse ja chatin kautta arkisin 8-16. Asiakkaita hostingpalvelu.fi:llä on 17 000 .
Hostingpalvelu.fi:n paketit eivät olleet yhtä hyvin tuotteistettuja kuin Zonerilla, sillä kaikki hinnat ovat aloitushintoja. Halvimman paketin hinnaksi tulee kuukaudessa 3,90 euroa 14 päivän tyytyväisyystakuulla. Domain-nimi ei sisälly hintaan. Nettisivuilla mainitaan 99,9% käytettävyysaika.
Voit siirtyä hostingpalvelut.fi -sivustolle tästä linkistä.
Vertailu
Mitkä kriteerit ovat sinulle tärkeimpiä kun valitset sopivan hosting-palvelun? Kokosin alapuolelle suuntaa antavan taulukon, josta voit katsoa, miten eri hosting-palvelut pärjäävät eri kategorioissa. Hinnat saattavat vaihdella ja sulkuihin on merkitty hosting-palvelun hinta, kun se uusitaan. Sekä Zonerilta että Hostingpalvelu.fi:ltä puuttuvat käytettävyysaika ja latausnopeus, koska ne eivät olleet mukana Hostingfactsin vertailussa. En ota vastuuta tämän taulukon hintojen paikkaansa pitävyydestä, hinnat tarkistettu viimeksi helmikuussa 2019.
Bluehost | SiteGround | Hostinger | iPage | Zoner | Hosting palvelu.fi | |
Hinta/kk | 3,95$ (8,99$) | 3,95€(9,95€) | 1,45€(7,99€) | 2,99€(8,35€) | 2,95€(5,90€) | 3,90€ |
Käytettävyysaika | 99,99 % | 99,99 % | 99,87 % | 99,98 % | – | – |
Latausnopeus | 425 ms | 714 ms | 385 ms | 821 ms | – | – |
Tyytyväisyystakuu | 30 pv | 30 pv | 30 pv | 30 pv | 30 pv | 14 pv |
Domain-nimi | Kyllä | 12,95€/vuosi | 8,99€/vuosi | Kyllä | Kyllä | 15€/vuosi |
SSL-salaus | Kyllä | Kyllä | 11,95€ | Kyllä | Kyllä | Kyllä |
24/7 asiakastuki | Kyllä | Kyllä | Kyllä | Kyllä | Ei | Ei |
Lopuksi
Voit unohtaa kaiken hosting-hässäkän, jos aiot käyttää kotisivukonetta, kuten Wixiä. Kotisivukoneissa tulee poikkeuksetta hosting-palvelu kaupan päälle. Sisällönhallintajärjestelmillä kuten WordPressillä, tulee domain-nimi ja hosting ostaa erikseen. Jos o
Jos olet jo ostanut tai päätät tämän artikkelin perusteella ostaa hostingin, mutta se ei vastaakaan odotuksia, älä huoli. Hosting-palvelun saa yleensä helposti ja nopeasti vaihdettua toiselle palvelun tarjoajalle. Usein vaihtaminen toiseen palveluun edellyttää kuitenkin, että olet ollut noin tai kolme kuukautta nykyisen hostingisi asiakkaana. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, että siirto hosting-palvelulta toiselle on ilmainen.
Jos alunperin täydellisesti sopiva hosting-palvelu alkaa tökkimään ja sivusi latausnopeus kärsii, on mahdollista, että ”muistisi on täynnä”. Hosting-palvelun ostaminen on tilan vuokraamista palvelimelta. Saat kuukausihintaan tietyn verran tilaa, ja sitä enemmän tilaa täytyy olla mitä enemmän kotisivuillasi on vierailijoita. Yleensä tämä ongelma hoituu hosting-palvelun päivittämisellä kallimpaan tasoon. Kalliimmalla tasolla saa enemmän tilaa käyttöön palvelimelta sekä muita etuja.
Sopiva hosting-palvelu on kuin täydelliset rintaliivit. Mitään ei näy eikä kuulu ulospäin, mutta sisäpuolella tehdään kovasti töitä. Panosta siis laatuun, sillä ”halvalla hinnalla” minä sain tuhlattua kolme kuukautta hostingin ja kotisivujen asentamisessa. Hosting-palvelun siirtämiseen ja uuden hostingin ostamiseen kului taas kymppikaupalla rahaa. Vaihdettuani palveluntarjoajaa, en asentamisen jälkeen edes muistanut palveluntarjoajani nimeä, koska se toimi niin hyvin taustalla. iPage taas jäi mieleen loppu elämäkseni.
Mikä on sinulle sopiva hosting-palvelu? Kerro kommenttikentässä parhaat ja pahimmat kokemuksesi hostingeista! Jos artikkeli ei avannut aihetta tarpeeksi, laita kommentti, niin etsitään yhdessä sinulle sopiva hosting-palvelu.
Paluuviite: 5 asiaa, jotka sinun tulee tietää ennen kuin perustat kotisivut
Paluuviite: Onko mahdollista perustaa yritykselle kotisivut ilmaiseksi?