Näin luot ilmaiset kotisivut Wixillä

Tässä artikkelissa käydään yksityiskohtaisesti läpi miten ilmaiset kotisivut Wixillä luodaan. Ennen toimiin ryhtymistä on hyvä lukea artikkeli kannattaako minun luoda ilmaiset kotisivut Wix-kotisivukoneella, jotta saat paremman kuvan minkälaiset ilmaiset kotisivut ovat. Alta voit katsoa video-ohjeistuksen ilmaisten kotisivujen tekoon Wixillä.

Kirjautuminen ja pohjan valitseminen

Mene osoitteeseen wix.com ja klikkaa ”Get Started”. Kirjaudu sisään haluamallasi metodilla. Valitse minkälaiset kotisivut aiot luoda seuraavista kategorioista: liiketoiminta, verkkokauppa, musiikki, valokuvaus, design, ravintolat ja ruoka, majoitus, tapahtuma, blogi, kauneus ja hyvinvointi, portfolio ja cv sekä muut.

Valittuasi kategorian uusi ikkuna aukeaa, missä pääset valitsemaan valmiin pohjan kotisivuillesi. Voit myös selata muiden kategorioiden pohjia tai aloittaa kokonaan tyhjästä, kuten video-ohjeistuksessa.

Työkalut

Kun olet valinnut pohjan, on aika alkaa töihin! Jokaisessa Wixin pohjassa näet kaksi poikkiviivaa ylhäällä ja alhaalla sekä pystyviivat molemmissa sivun reunoissa. Poikkiviivat merkitsevät otsikkopalkin (header) ja alapalkin (footer). Otsikkopalkista löytyy usein logo, kotisivujen nimi sekä tärkeimmät sivut, kun taas alapalkista kotisivuista riippuen löytyy esimerkiksi yhteystiedot, tietosuojasivu ja sosiaalisen median tunnuksia. Pystyviivat taas merkkaavat sivujen marginaaleja. Niihin voi sisällyttää joitakin elementtejä, kuten kuvaa ja taustaväriä, mutta painikkeet ja muut toiminnot eivät kuulu marginaaliin. Alla olevasta kuvasta marginaalin sekä otsikkopalkin voi erottaa katkoviivalla.

Wix-kotisivukoneen työkalut
Wixin työkalut

Kotisivuluonnoksesi vasemmassa reunassa näet Wixin työkalupalkin. Sen yläpuolella näet, mitä sivua tällä hetkellä muokataan. Klikkaamalla sinistä nuolta voit vaihtaa muokattavaa sivua. Otsikkopalkin yläpuolella on työpöytänäkymä sekä mobiilinäkymä. Voit vaihtaa näiden välillä nähdäksesi miltä sivusi näyttää muilla laitteilla. Työkalupalkin elementit ovat:

Menus & Pages eli valikot ja sivut. Pystyt tässä nimeämään, kopiomaan, piilottamaan, lisäämään ja poistamaan sivuja.

Background eli sivun tausta. Voit valita Wixin useista eri kuva- ja videovaihtoehdoista, ladata omasi, toistaa jonkin videon suoraan YouTubesta tai valita värin kotisivusitaustaksi. Jos valmiiksi annetut vaihtoehdot eivät miellytä, voit klikata Images (kuvat) tai Videos, jolloin pääset selaamaan suurempaa valikoimaa, käyttämään hakutoimintoa tai lataamaan tiedostot koneeltasi.

Add eli lisää. Tätä työkalua tulet käyttäneeksi varmasti eniten kotisivuja luodessasi. Täältä löydät lähes kaikki kotisivujesi elementit, kuten painikkeet, kuvat, galleriat, tekstilaatikot, musiikki ja yhteydenottolomake.

Add Apps eli lisää sovelluksia. Wixillä on satoja sovelluksia, jotka tekevät kotisivuistasi toiminnallisen. Videolla lisäämmä Google Maps -elementin, mutta voit asentaa vaikka chatin, verkkokaupan, instagram-syötteen ja analytiikkasovelluksen. Kaikki sovellukset eivät ole käytössä ilmaisversiossa. Ota myös huomioon sovelluksia lisäillessäsi, että ne hidastavat sivustosi nopeutta. Parhaan käyttäjäkokemuksen takaamiseksi haluat sivujesi latautuvan silmän räpäyksessä, joten ota käyttöön vain tärkeimmät sovellukset.

My Uploads eli omat lataukseni. Täällä näet kaikki tiedostot, jotka olet itse ladannut. Voit myös tätä kautta ladata tiedostoja kotisivuillesi. Huomioi, että Wix tarjoaa myös Shutterstockin maksullisia materiaaleja.

My Blog & My Bookings ovat teemaan valmiiksi asennettuja sovelluksia, jotka voit löytää myös Add Apps:istä. Teemasta riippuen nämä voivat olla erilaisia, kuten My Services.

Otsikkopalkin luominen

Valitse Add ja sieltä Box. Valitse suorakulmion muotoinen laatikko ja vedä se otsikkopalkkiin. Tämä voi olla hieman hankalaa, mutta vedä se kohtaan, otsikkopalkin alalaitaan ja kun näet sanat ”Add to Header”, pudota se siihen. Laatikko siirtyy automaattisesti otsikkopalkkiin. Muokkaa laatikon mittoja klikkaamalla laatikkoa rajaavia palluroita ja vetämällä. Laatikon väriä voit muokata klikkaamalla laatikkoa ja sen jälkeen yläpuolelle ilmestyvää pensseliä, jonka yläpuolella näkyy teksti ”Design”. Näet Box Design laatikon, jonka alaosassa on Customize Design. Klikkaa sitä. Saat muutettua väriä ja läpinäkyvyyttä painamalla Color Fill & Opacity. Samasta valikosta saat myös muokattua laatikon reunoja, sen kulmikkuutta sekä varjostusta.

VINKKI: Poista laatikko tai mikä tahansa elementti klikkaamalla sitä ja valitsemalla näppäimistöstäsi Delete.

Lisää logo otsikkopalkkiin painamalla Add, Image ja My Image Uploads. Uuden pop-upin avautuessa klikkaa vasemmasta yläkulmasta +Upload Media ja valitse logosi. Vedä logo otsikkopalkkiin ja asettele se mieleiseksesi. Jos sinulla ei ole logoa, voit luoda sen ilmaiseksi Canvalla tai LogoMakrilla tai ostaa ammattilaisen tekemä logo halvalla Fiverristä tai Upworkista. Logo tulee olla png muodossa, jos sillä ei ole tiettyä taustaväriä.

Jos logosi ei näy vaan se menee jostain syystä laatikon alle piiloon, löytyy ratkaisu oikealla olevasta työkalupaneelista. Klikkaa kahta päällekkäistä laatikkoa muistuttavaa ikonia, jossa lukee Arrange. Jos olet klikannut logoa, niin Arrange valikosta klikkaamalla Send Forward pitäisi logon tulla laatikon eteen. Tämä on hyödyllinen työkalu myös muita elementtejä yhdistäessä, kuten esimerkiksi kuvia, laatikoita ja tekstiä.

Jos haluat, että sivustolla kävijät pääsevät muille sivuillesi klikkaamalla otsikkopalkissa sivujen nimeä, voit tehdä sen esimerkiksi menemällä Add, Button ja valitsemalla painikkeen, joka on saman värinen kuin otsikkopalkkisi. Vedä painike otsikkopalkkiin ja paina sen yläpuolelle ilmestyvää tekstiä Change Text. Kirjoita laatikkoon haluamasi sivun nimi ja paina Add a Link, Page ja valitse sieltä haluamasi sivu. Näin sivustosi käyttäjät siirtyvät painiketta painamalla haluamalleen sivulle.

VINKKI: Sivun yläosasta löytyvät nuolet ovat kumoa ja tee uudelleen. Voit käyttää niitä aina kun teet virheen ja haluat kumota sen. Jos haluat kumota kumoamisen, paina nuolta toiseen suuntaan.

Sisällön luominen

Sisällön luomiseen pätee täysin samat säännöt kuin otsikkopalkin luomiseen. Valitse haluamasi elementti, vedä se paikoilleen ja mukauta sen tyyliä. Jos et tiedä mitä elementtejä kotisivuillasi kuuluisi olla, vieraile kilpailijoidesi kotisivuilla. Katso miten eri elementit on sijoitettu kotisivuille ja mikä tieto on tarpeellista ja kiinnostavaa sivulla vierailevalle. Voit myös mennä takaisin Wixin teemojen sivulle, viedä hiiri toimivan näköisen nettisivun ylle ja klikata View. Näin pääset näkemään millaisia sivuja Wixillä on mahdollista luoda ja saada inspiraatiota omille sivuillesi.

Sovellusten lisääminen

Jos haluat lisätä kotisivuillesi sovelluksen, kuten Google Mapsin, josta näkee missä yrityksesi liiketilat sijaitsevat, mene Add Apps. Tämän jälkeen kirjoita hakuun Google Maps ja kuten aiemminkin, vie se haluamallesi paikalle ja muokkaa sen kokoa. Kun kartta on haluamallasi paikalla, klikkaa sitä ja sen jälkeen kartan yläpuolelle ilmestynyttä Change Address. Kirjoita sen jälkeen ensimmäiseen laatikkoon osoitteesi ja seuraavaan yrityksesi nimi. Kartan vaihtaa sijainnin osoitteeseesi ja asiakkaidesi on helppoa löytää luoksesi.

Jokaisella sovelluksella on omat asetuksensa, mutta jos osaat englantia, pitäisi kaikkien asetusten olla pääteltävissä. Jos kuitenkin jonkin sovelluksen asetukset jäävät ihmetyttämään, laita kommenttia, niin ratkaistaan pulma yhdessä! Muista, ettei kaikki sovellukset ole käytettävissä ilmaisversiossa.

Viimeistely

Ennen kuin julkaiset sivustosi, tarkista että se näyttä hyvältä myös mobiilissa klikkaamalla puhelimen kuvaketta otsikkopalkin yläpuolella. Esikatsele sivusi klikkaamalla oikeasta yläkulmasta Preview-painiketta ja tarkasta, että kaikki painikkeet ja linkit toimivat kuten kuuluukin. Sen jälkeen voit klikata Publish oikeasta ylänurkasta ja sivusi näkyy kaikille.

Jos et kuitenkaan ole tyytyväinen pitkään domain-nimeen voit yhdistää omistamasi domain-nimen Wix-kotisivullesi. Domain-nimi maksaa noin 15€ vuodessa ja sen lisäksi Wixillä joudut maksamaan noin 4,50€ kuukaudessa domainin yhdistämisestä. Ota huomioon kuitenkin, ettei tämä poista kotisivuillasi näkyviä Wixin mainoksia. Mainokset saat poistettua päivittämällä Wixin Combo-tasoon, joka maksaa 8,50€ kuukaudessa. Tähän hintaan sisältyy kuitenkin mainoskrediittejä sekä ilmainen domain-nimi.

Lopuksi

Kuten sanottu, Wixillä saat näyttävät kotisivut helposti ja nopeasti. Wixin ehdottomasti parhaimpia puoli on sen joustavuus ja tyylikkyys. Ilmaisversion huonoimpiin puoliin kuuluu mainokset ja pitkä domain-nimi, mutta mielestäni se on todella pieni haitta näyttävistä ja monipuolisista kotisivuista. Jos jäit ihmettelemään jotakin toimintoa tai haluaisit että kirjoitan enemmän jostain tietystä sovelluksesta, laita kommentia, niin ihmetellään yhdessä!

Omaksi ilokseen kirjoitteleva digimarkkinointiamatööri maailmalta. Laita viestiä vaikka Linkkarissa, jos jäi jotakin hampaankoloon! Tämän blogin tarkoituksena oli alunperin auttaa suomalaisia WordPressin käytössä, mutta ajan mittaan huomasin, että sivustoni vierailijat käyvät lukemassa täällä aivan muita artikkeleita. Minkälaisia artikkeleita sinä lukisit mielelläsi?