Mistä kotisivut koostuu? Aloittelijan ABC

Tässä artikkelissa käytetään affiliate-linkkejä (merkitty tähdellä). Jos teet ostoksen linkkiä klikattuasi, minä ansaitsen komission. Tämä ei kuitenkaan tuota sinulle kuluja. Lue lisää...

Jos haluat perustaa kotisivut, mutta et ole koskaan tehnyt mitään vastaavaa, voi tiesi olla pitkä ja kivinen. Muistan kuin eilisen päivän, kun aloittelijana hakkasin nyrkkiä pöytään itkua pidätellen, kun en ymmärtänyt, mistä ylipäätään kotisivut koostuu. Halusin tehdä aloittamisen mahdollisimman helpommaksi sinulle, joten tästä artikkelista löydät kaiken, mitä aloittelijan tulee tietää kotisivuista.Jos haluat mieluummin kuunnella mistä kotisivut koostuu, voit toistaa artikkelin alla olevasta soittimesta.

Mistä kotisivut koostuu -infograafi
Mistä kotisivut koostuu -infograafi. Klikkaa tästä kuva isommaksi.

Jaa infograafi blogissasi kopiomalla alla oleva koodi

Mistä kotisivut koostuu

Kuin kakku, myös kotisivut koostuvat yksinkertaisesta perusreseptistä. Kotisivujen reseptiin kuuluu vain neljä ainesosaa: domain-nimi eli verkkotunnus, hosting eli web-hotelli, kotisivujen alusta ja sisältö. Jos yksi puuttuu, ei voi olla muitakaan. Voit lisätä oman mieltymyksesi mukaan muita elementtejä, kuten lisäosia, jotka lisäävät tietoturvaa, mutta ilman niitäkin pärjää.

Kotisivujen luominen on kuin talon rakentaminen. Ilman tonttia et voi rakentaa taloa, eikä kalusteita voi laittaa ennen kuin talo on valmis. Jotkut asiat ovat mielipidekysymyksiä, kuten kattomateriaali, mutta jotkut elementit ovat pakollisia, kuten seinät. Artikkelissa käydään läpi kotisivujen peruselementit – domain-nimi, hosting, kotisivualusta ja sisältö – havainnollistavien taloesimerkkien avulla.

Domain-nimi eli verkkotunnus

Domain-nimi eli verkkotunnus on yrityksesi tai brändisi nimi netissä. Tämän sivuston domain-nimi on annankotisivukoulu.fi. Domain-päätteitä on useita erilaisia kuten .store .biz .info, mutta hyvä nyrkkisääntö on ottaa brändistäsi riippuen joko .fi tai .com -päätteinen domain-tunnus. Domain-tunnuksen saa ostettua usein hosting-palveluntarjoajalta noin 15€ hintaan vuodessa.

Olet ehkä myös kuullut URL-osoitteesta. URL ja domain-nimi ovat kaksi eri asiaa. URL kertoo paljon enemmän informaatiota, kuin domain, esimerkiksi tämän artikkelin URL on https://annankotisivukoulu.fi/mista-kotisivut-koostuvat.

Tämän sivuston domain-nimi on ostettu Louhelta, sillä halusin välttämättä ostaa .fi-päätteisen domain-nimen mutta ulkomaalaisen hosting-palvelun. Pääset usein helpommalla, jos ostat molemmat samasta paikkaa.

Hosting

Tässä on tyhjä tontti, jolle haluat rakentaa kotisi. Sinun tarvitsee vain vuokrata tontti maanomistajalta, ja voit alkaa rakennuspuuhiin.

Mistä kotisivut koostuu: Vehreä tontti vailla omistajaa, pitäisikö sinun rakentaa kotisi tähän? Maanomistaja on havainnollistava esimerkki hosting-palvelusta.
Tontti on hyvä esimerkki hosting-palvelusta. Sinun täytyy vuokrata paikka, johon voit kotisi rakentaa, samoin kuin sinun täytyy vuokrata tilaa palvelimelta, jossa kotisivujesi tiedostoja säilytetään.

Tässä esimerkissä maanomistaja on hosting-palveluntarjoaja eli web-hotelli ja kotisi on kotisivusi. Jotta voisit saada kotisivusi näkyviin, sinun tulee vuokrata tilaa hosting-palvelimelta, johon kaikki kotisivusi tiedostot varastoidaan. Et voi rakentaa taloa ilman tonttia, kuten et myöskään voi perustaa kotisivuja ilman hostingia.

Vaikka tilan vuokraaminen hosting-palvelimelta, kuulostaa suht epämääräiseltä, hosting-palvelu tarjoaa tärkeitä ominaisuuksia kotisivuillesi. Esimerkiksi siitä riippuu kuinka nopeasti sivustosi latautuu, kuinka usein sivustosi on alhaalla ja kuinka haavoittuvainen sivustosi on. Hosting-palvelua valitessasi lue aina muiden käyttäjien kokemuksia. Minä menin aikoinani lankaan ensimmäistä hosting-palveluani ostaessa ja sivustoni julkaisu viivästyi noin kolmella kuukaudella

Hosting-palveluiden hinnat vaihtelevat paljon palveluntarjoajasta riippuen. Voit saada hostingin jopa alle kahdella eurolla kuussa, mutta kannattaa ottaa etukäteen selvää, mitä tarjoukseen kuuluu. Sopivaa hosting-palvelua voi olla hankala löytää, sillä palveluntarjoajia on tuhansia, mutta helpotin valintaasi listaamalla kuusi hyvää hosting-palvelua.

Kotisivujen alusta

Ennen kuin aloitat talosi rakentamisen, tulee pohtia kannattaako talo rakennuttaa itse vai ulkoistaa sen rakentaminen kokonaan. Itse rakentaminen kestää pidempään, koska sinulla ei ole kaikkea osaamista vielä, mutta säästät paljon rahaa. Rakennusfirman palkkaaminen taas vie sinulta kaiken vaivan pois, mutta rahaa siihen saa uppoamaan. Kumpi on sinulle arvokkaampaa, aika vai raha?

Mistä kotisivut koostuu: Kello ja tanskalaiset kruunut saavat pohtimaan, kumpi on tärkeämpää, raha vai aika?
Jos haluat säästää rahaa kotisivuja luodessa, valitse sisällönhallintajärjestelmä, kuten WordPress. Jos taas haluat saada toimivat kotisivut nopeasti, tee kotisivut kotisivukoneella, kuten Wixillä.

Kotisivualustoja on kahdenlaisia: kotisivukoneita ja sisällönhallintajärjestelmiä. Kotisivukone on yleensä helppo ja yksinkertainen käyttää, sillä puitteet tulevat valmiina. Yhdistelet vain valmiiksi annettuja elementtejä omaan makuusi sopivaksi. Sisällönhallintajärjestelmä taas on haastava aloittelijalle, mutta saat rakennettua sillä monipuoliset ja uniikit kotisivut.

Hyvä esimerkki kotisivukoneesta on Wix. Saat sillä luotua kauniit kotisivut nopeasti, esimerkiksi minulla meni yksinkertaisten sivujen luomiseen noin puoli tuntia. Parasta Wixissä on, että voit luoda sillä kotisivut ilmaiseksi! Voit huoletta kokeilla, mitä kotisivujen tekemiseen vaaditaan ja millaiset kotisivut saat sillä itse tehtyä. Huono puoli Wixissä on, että jos haluat saada mainokset pois kotisivuiltasi, joudut maksamaan noin kahdeksan euroa kuukaudessa. Hintaan kuitenkin kuuluu domain-nimi ja hosting, joten sinun ei tarvitse huolehtia niistä ostaessasi kuukausipaketin Wixiltä.

Saat tehtyä Wixillä ilmaiset kotisivut noin puolessa tunnissa! Useaa yrittäjää ei kuitenkaan ilmaiset kotisivut paljon hyödytä, sillä niiltä puuttuu useita toiminnalisuutta parantavia tekijöitä.

Maailman tunnetuin julkaisujärjestelmä on WordPress, jolla tämäkin sivusto on toteutettu. Aloittelijalle jo pelkkä WordPressin ohjausnäkymä voi tuottaa harmaita hiuksia puhumattakaan kymmenistä eri vaiheista, jotka sinun täytyy tehdä saadaksesi kotisivusi valmiiksi.

WordPressillä on tehty puolet kaikista maailman nettisivuista, minkä takia apua on aina helppo löytää, tarvitsit sitten koodaria tai web designeria. Youtube ja WordPress-forumit ovat pullollaan informaatiota, eikä sinulle varmasti tulee eteen ongelmaa, johon ei vastausta jo valmiiksi löytyisi. WordPress on täysin ilmainen, mutta voidaksesi luoda sillä kotisivut sinun täytyy hankkia hosting ja domain-nimi. Käytän tällä sivustolla Bluehostia*, joka maksaa 3,95 euroa kuussa ja ostin suomalaisen domainin Louhelta noin 15 euron vuosihintaan.

Sisältö

Kun kotisi on valmis, voit alkaa sisustamaan! Arvostatko enemmän käytännöllisyyttä vai kauneutta? Onko enemmän vähemmän vai haluatko hankkia kaiken mahdollisen kotiisi? Jotkut asiat kuten sänky ja suihku ovat pakollisia, mutta entä kylpyamme ja televisio?

Mistä kotisivut koostuu: Yksinkertainen sisustus kuvaa kotisivujen sisältöä, sillä vähemmän on usein enemmän.
”Vähemmän on usein enemmän.” Vanha sanonta pätee myös kotisivujen ulkonäön ja sisällön suunnittelussa.

Sisustus kuvaa kotisivujesi sisältöä. Se ei sinänsä ole tekninen vaatimus kotisivujen olemassaolon mahdollistamiselle, mutta se tekee sivuistasi olemassa olon arvoiset. Tyhjillä sivuilla ei tee mitään, eikä niistä ole kenellekään sen enempää hyötyä.

Voit itse päättää montako sivua kotisivuillasi on ja mikä niiden sisältö on. Voit myös asentaa niin paljon erilaisia nippeleitä ja nappuloita kuin haluat, mutta tärkeintä on, että tavoitteesi on selkeä. Voisitko asua kotonasi, jos joka nurkka pursuaisi tavaraa? Samaa kannattaa pohtia myös kotisivujen käyttäjien kannalta. Osaako käyttäjä ostaa palveluitasi, jos vilkkuvat bannerit häiritsevät keskittymistä?

Mitä seuraavaksi?

Nyt kun tiedät mistä kotisivut koostuu, tärkein vaihe on kotisivualustojen vertailu. Jos valitset sisällönhallintajärjestelmän, kuten WordPressin, Magenton tai Drupalin, joudut tekemään kaiken itse, mutta säästät samalla rahaa. Jos taas haluat kotisivut helpon ja nopean kotisivukoneen avulla, kuten Wix, Squarespace tai Webnode, säästät paljon aikaa. Tällä sivustolla keskitytään eniten WordPressin käyttämiseen ja toimintoihin, joten apua saat helposti vaikkapa kommenttikentässä.

Pohdi budjettiasi ja tavoitettasi. Jos olet vaikka freelancer ja haluat luoda kotisivut portfolioksi, ilmaiset kotisivut Wixillä on sinulle ihanteellinen valinta. Wix tai muu kotisivukone on myös täydellinen valinta kiireiselle yrittäjälle, joka haluaa kotisivut mahdollisimman vaivattomasti ja on valmis maksamaan siitä noin 8 euroa kuukaudessa. WordPress on hyvä valinta kaikille, jotka haluavat monipuoliset ja ainutlaatuiset kotisivut kohtuulliseen hintaan. Ajan kuluessa voit huomata, ettei kotisivukoneen toiminnot riitäkään tavotteillesi ja silloin on hankalaa alkaa siirtää kaikkea sisältöä toiseen järjestelmään. Itse suosittelen WordPressiä, jos sinulla on aikaa alkaa opettelemaan sen käyttöä, muussa tapauksessa kotisivukoneet ovat todennäköisesti parempi vaihtoehto sinulle.

Lopuksi

Kotisivujen perustaminen ilman aikaisempaa osaamista ei ole kovinkaan helppoa. Internet on pullollaan erilaisia ohjeita, mutta on vaikeaa löytää punainen lanka ja toimia järkevästi. Tälle sivustolle on kuitenkin yritetty kerätä mahdollisimman yksinkertaiset ja johdonmukaiset ohjeet kotisivujen perustamiseksi. Jos tarvitset apuja tai haluaisit artikkelin tietystä aiheesta, kerro siitä kommenttikentässä.

Kotisivut koostuu neljästä elementistä: domain-nimi, hosting, kotisivualusta ja sisältö. Sisältö ei ole tekninen vaatimus kotisivujen olemassa ololle, mutta tyhjät kotisivut ovat kuten sanottu, yhtä tyhjän kanssa. Suosittelen kokeilemaan miltä ilmaisten kotisivujen tekeminen tuntuu Wix-kotisivukoneella. Et tarvitse mitään voidaksesi aloittaa. Jos koet Wixin liian yksinkertaiseksi ja ulkoasut liian yleiseksi, tee kotisivusi WordPressillä. Sitä varten sinun tulee ostaa etukäteen domain-nimi ja hosting.

Jäikö kysyttävää? Kommenttiosio on aina avoinna kaikille, eikä tyhmiä kysymyksiä olekaan!

Lue lisää: Kuinka löytää sopiva hosting-palvelu nettisivuillesi? tai 5 asiaa, jotka sinun tulee tietää ennen kuin perustat kotisivut.

Omaksi ilokseen kirjoitteleva digimarkkinointiamatööri maailmalta. Laita viestiä vaikka Linkkarissa, jos jäi jotakin hampaankoloon! Tämän blogin tarkoituksena oli alunperin auttaa suomalaisia WordPressin käytössä, mutta ajan mittaan huomasin, että sivustoni vierailijat käyvät lukemassa täällä aivan muita artikkeleita. Minkälaisia artikkeleita sinä lukisit mielelläsi?