Tukesi on korvaamaton! Tämän artikkelin yhteydessä näytetään mainoksia, joista ansaituilla tuloilla kompensoidaan blogin kuluja.
Wix on yksi maailman suosituimmista kotisivukoneista, sillä on tehty lähes 160 miljoonaa kotisivua. Wixillä voit luoda tyylikkäät kotisivut helposti, vaikkei sinulla olisi lainkaan aikaisempaa kokemusta koodaamisesta tai nettisivujen luomisesta. Katso, minkälaisia erilaisia kotisivuja Wixillä on mahdollista luoda. Wix tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden tehdä ilmaiset kotisivut, mutta ilmaiset kotisivut eivät taivu yhtä moneen kuin maksulliset versiot.
Jos haluat nähdä miten ilmaiset sivut Wixillä luodaan, olen tehnyt Youtubeen yksinkertaisen ohjevideon. Jos sinua taas kiinnostaa, sopivatko ilmaiset Wix-sivut sinulle tai haluat ymmärtää Wixin maksullisia versioita paremmin, jatka lukemista tai klikkaa sisältöluettelon avulla kiinnostavimpaan kohtaan!
Sisältöluettelo
- Ilmaiset kotisivut Wix:llä – Mitä voit odottaa?
- Wixin hyvät puolet
- Wixin huonot puolet
- Kuinka luoda kotisivut Wixillä?
- Wixin hinnat- Minkä verran maksullinen versio maksaa?
- Yhteenveto Wixistä
Ilmaiset kotisivut Wix:llä – Mitä voit odottaa?
Voit luoda ja julkaista nettisivut Wixillä täysin ilmaiseksi ilman aikarajaa ja syöttämättä luottokorttitietojasi. Voit siis testata Wixiä ja kokeilla minkälaisen sivuston saisit aikaiseksi ja vasta sen jälkeen päättää aiotko ottaa ne käyttöön vai vaihtaa kokonaan palvelun tarjoajaa.
Wixin ilmaisiin nettisivuihin liittyy kuitenkin pieni koukku. Et esimerkiksi saa nettisivulle täysin haluamaasi nimeä, vaan nettisivujesi nimi tulee olemaan suurinpiirtein www.minunkotisivuni.wix.com. Et siis saa päättää nettisivullesi .fi-tai muuta domain-päätettä tai poistettua ”wix” sanaa välistä.
Tämän lisäksi Wix näyttää ilmaisilla sivuilla mainoksia. Toistaiseksi mainos on ollut vai pieni yläbanneri, joka mainostaa Wixin kotisivukonetta, mutta Wixillä on oikeudet muuttaa tätä. Ilmainen Wix ei myöskään tarjoa käyttöösi kaikkia lisäosia, kuten varaussysteemiä ja verkkokauppalaajennusta.
Huomio myös, ettei Wixin ilmaisilla sivuilla voi tehdä tuloa. Jos suunnitelmissasi on myydä tuotteita verkkokaupan kautta tai asettaa mainoksia sivuillesi, joudut päivittämään Wixisi maksulliseen versioon. Affiliate-markkinointi saattaa olla poikkeus.
Jos sinulle on ehdottoman tärkeää, että saat valita oman nettisivusi domain-nimen eikä sivustollasi näytetä ulkopuolisten mainoksia, kannattaa sinun harkita Wixin maksullisia versioita. Noin 6,5 euron kuukausihintaan saat mainokset piiloon ja käyttää omaa domain-nimeäsi. Huomioi, että domain-nimi täytyy myös hankkia itse ja se yleensä maksaa noin 15 euroa vuodessa. Jos haluat tietää mitä muuta Wix:n maksulliset versiot sisältää, lue Wix:n hinnat.
Wixin hyvät puolet:
- Erittäin käyttäjäystävällinen ja helppokäyttöinen
- Näyttävät sivupohjat, joille voit luoda omat kotisivusi
- Kaikki saman ”katon” alta
- Asiakastuki
Käyttäjäystävällisyys
Kuka tahansa voi luoda kotisivut Wixillä. Wixiä ei vielä ole saatavilla suomenkielellä, mutta väitän, että kielitaidotonkin ymmärtää hetkessä, mistä Wix:ssä on kyse. Kun luot sivua Wixillä, valitset vain elementin, vedät sen sopivaan paikkaan ja muokkaat sen haluamasi tyyliseksi. Nopeimmat kotisivut saa luotua jopa puolessa tunnissa eikä näyttävämpienkään kotisivujen luomiseen mene turhan pitkään. Kun päätät itse jokaisen kotisivusi elementin muodon ja värin, voit olla varma, ettei yhtäkään samanlaista kotisivua löydy koko internetistä.
Sivupohjat
Voit aloittaa kotisivujesi luomisen täysin tyhjästä tai sitten voit käyttää Wixin valmiita sivupohjia. Wix tarjoaa yli 500 erilaista sivupohjaa, jonka päälle voit luoda kotisivusi. Ei ole väliä millä alalla toimit, Wixillä on varmasti sivupohja, jonka voit muokata näköiseksesi.
Tämän lisäksi voit käyttää Wixin ADI Editoria. Wixin ADI Editor on innovaatio kotisivujen älykkään designin luomiseen. ADI tulee sanoista Artificial Design Intelligence ja sillä saa kotisivut luotua ennätysajassa. Vastaat vain muutamiin kysymyksiin esim. millä alalla toimit, ja Wix ADI Editor luo sinulle tyhjästä upeat kotisivut, jotka voit muokata brändisi näköiseksi. Kirjoittajan huomio: oma läppärini ei pystynyt pyörittämään ADI Editoria, vaan koko ohjelma kaatui. En tiedä sitten kertooko se enemmän Editorista tai kirjoittajan läppäristä 🙂
Kaikki saman ”katon” alta
Jos perustat kotisivut WordPressillä, joudut ostamaan hostingin yhdestä paikasta ja mahdollisesti domainin toisesta. Tämän lisäksi sinä itse olet vastuussa nettisivusi turvallisuudesta ja tietotekniikasta, kuten päivityksistä ja varmuuskopioista.
Wixin asiakkaana sinun ei tarvitse turhia huolehtia, vaan kaikki edellä mainittu hoidetaan puolestasi. Sinun ei edes tarvitse tietää mikä on hosting, sillä Wix pitää huolen aivan kaikesta. Sinä suunnittelet sivuston ja luot sisällön. Se riittää. Wix hoitaa loput. Kun Wix hoitaa muun muassa tietotekniikan, sinun ei tarvitse huolehtia että voisit ”rikkoa” sivuston (mikä on ongelma WordPressin kanssa). Tämän lisäksi Wix varmuuskopioi sivustosi sekä pitää botit ja hakkerit loitolla.
Asiakastuki
Wix tarjoaa asiakastukea kellon ympäri puhelimitse ja sähköpostitse. Jos englanti taipuu, niin joku muu on todennäköisesti jo kysynyt ongelmaasi vastaavan kysymyksen Wix-forumilla, sillä siellä on lähes 300 000 aihetta, joista valita! Wixistä on myös tehty satoja opetusvideoita ja heiltä löytyy myös oma koulutusohjelma WixEd.
Wixin huonot puolet:
- Kotisivun omistaja
- Designin muuttaminen
- Hakukoneoptimointi
Kotisivun omistaja
Olit sitten maksava asiakas tai ilmaisversion käyttäjä, et omista Wixillä tehtyjä kotisivujasi. Kun hyväksyt Wixin käyttöehdot, saa Wix vapaasti muokata sivujasi ja sisältöäsi. Alhaalla suora lainaus Wixin käyttöehdoista, joissa lupaat kotisivusi ilmaiseksi Wixin käyttöön.
”Wix does not claim any intellectual property rights over the User Submissions. However, under the Wix.com Terms of Use, you grant Wix worldwide, royalty-free and non-exclusive license to use, distribute, reproduce, modify, adapt, publicly perform and publicly display such User Submissions.”
Tämä ei välttämättä tarkoita mitään huonoa, mutta ongelmien sattuessa sivusi voidaan poistaa kokonaan sinulta lupaa pyytämättä.
Designin muuttaminen
Kun olet valinnut sivupohjan, jolle luot sivusi, on sivupohjaa vaikeaa muuttaa jälkeenpäin. Jos haluat muuttaa sivupohjaa, tulee sinun aloittaa kokonaan alusta. Voit kuitenkin tehdä suuriakin muutoksia sivullesi muokkaamalla värejä ja vaihtamalla elementtien paikkaa.
Hakukoneoptimointi
Koska Wix ei käytä avointa lähdekoodia, se on hankalaa luettavaa hakukoneille. Tämän takia on mahdollista, ettet pääse koskaan Google-hakutulosten kärkeen, vaikka olisit optimoinut sivusi viimeisen päälle. Koodin lisäksi myös Wixin latausnopeus on hitaampi kuin monilla muilla palvelimella, joka myös vaikuttaa hakusijoitukseesi.
Kenelle Wix sopii?
Wix on erittäin edistynyt ja helppokäyttöinen kotisivukone. Se tarjoaa jotakin jokaiselle suuren lisäosavalikoimansa ansiosta. Haluatko luoda verkkokaupan? Onnistuu Wixillä. Tarvitsetko sivuillesi yhteystietolomakkeen tai ajanvarauskalenterin? Löytyy Wixin lisäosista. Haluatko tehdä brändillesi sähköpostimarkkinointia? Wix, Wix, Wix.
Wix taipuu moneksi ja siitä on helppoa lähteä liikkeelle. Jos kuitenkin tavoitteenasi on suuri verkkokauppa, kannattaa mielummin valita Shopify tai BigCommerce. Jos taas haluat luoda luovan portfolion, voi Squarespace olla parempi tarpeisiisi. Jos haluat perustaa blogin, kannattaa ensin ottaa selvää Weeblystä. Wix on erinomainen kotisivukone ja äärimmäisen joustava. Jo sen takia kannattaa aloittaa Wixistä, jos et ole ihan varma millaisen nettisivun tarvitset nyt tai mihin suuntaan se lähtee myöhemmin kehittymään.
Kuka hyötyy eniten Wixin ilmaisesta versiosta?
Wixin ilmainen versio sopii kenelle tahansa, joka haluaa perustaa yksinkertaiset kotisivut tai blogin aikaa ja rahaa tuhlaamatta. Mielestäni eniten Wixistä hyötyvät freelancerit ja aloittelevat bloggaajat, joita Wixin mainokset tai pitkä domain-nimi eivät haittaa. Varsinkin freelancereille ja toiminimiyrittäjille, jotka eivät tienaa rahaa suoraan kotisivujen kautta, Wix on ihanteellinen. Toisaalta bloggaajalle tilanne voi olla hankalampi, jos blogi kasvaa suosituksi. Wixin ilmaisversion avulla ei voi tienata rahaa esimerkiksi mainonnan kautta.
Jos kotisivusi ei tarvitse useita sovelluksia ollakseen toimiva, Wix sopii sinulle aivan mainiosti. Wixin ilmaisversiossa ei ole tarjolla sähköpostitiliä, joten jos tarvitset sellaisen, tulee sinun maksaa palvelusta.
Kuinka luoda kotisivut Wixillä?
Wix on erittäin käyttäjäystävällinen vedä ja pudota -konsepti. Et tarvitse koodaamista tai muitakaan taitoja sen oppimiseen. Englannista on hyötyä, mutta klikkaamalla ja kokeilemalla pääset pitkälle.
Suosittelen kokeilemaan Wix ADI Editoria, jolla saat käytännölliset kotisivut nopeiten. Jos lopputulos ei kuitenkaan miellytä, aloita valmiiden teemojen selaaminen. Wixin teemakategorioita ovat Liiketoiminta, Verkkokauppa, Valokuvaaminen, Video, Musiikki, Design, Ravintolat ja Ruoka, Matkustus ja Turismi, Tapahtumat, Portfolio ja CV, Blogit ja Foorumit, Terveys ja Hyvinvointi, Muoti ja Kauneus, Yhteisö ja Koulutus, Luovat Taiteet sekä Laskeutumissivut. Ja näille kategorioille löydät vielä alakategoriat! Kun selaat kategorioita, kiinnitä huomiota siihen, että teema on ilmainen (price: free).
Joillekin läppäreille Wixin teemaeditori voi olla haastavaa pyörittää ja ainakin omani alkoi temppuilla kesken teeman muokkaamisen. Ratkaisu tähän ongelmaan oli aloittaa kotisivujen suunnitteleminen täysin tyhjästä (blank template). Lopputulos ei ole niin visuaalinen kuin teemaa käytettäessä, mutta kauniit ja käytännölliset kotisivut voi luoda jos niihin käyttää hieman aikaan
Jos haluat nähdä, miten loimme täysin tyhjästä yksinkertaiset sivut Wixillä alle puolessa tunnissa, katso video-ohjeemme alta
Viemällä hiiren teeman päälle, voit joko esikatsella teemaa (view) tai alkaa muokkaamaan sitä oman mielesi mukaiseksi (edit). Kun klikkaat edit, siirryt kotisivullesi, joka on nyt valmiina muokattavaksi
Alla on kuva Wixin työkalupaneelista. Ylhäältä näet mitä sivua parhaillaan muokkaat (Page) ja sen oikealta puolelta voit vaihtaa työpöytä- ja mobiilinäkymän välillä. Työkalut ovat ylhäältä alaspäin Sivut ja Valikot, Sivun Tausta, Lisää, Sovellukset, Omat Lataukset, Blogi ja Varauspalvelu
Sivut ja Valikot
Pages & Menus. Tästä valikosta pystyt luomaan uusia sivuja kotisivuillesi. Tärkeitä sivuja ovat Etusivu, Palvelut tai Tuotteet, Yrityksestä ja Ota Yhteyttä, mutta jos tarkoituksenasi on luoda yksinkertaiset sivut, et tarvitse kuin etusivun. Nykyään trendinä on, että etusivua alaspäin skrollaamalla kävijä löytää kaiken tarvittavan tiedon, eikä sivuilla tarvitse navigoida erikseen. Voit poistaa, kopioida tai nimetä uudelleen sivun sen vieressä olevasta kolmesta pisteestä. Alhaalta painamalla Add Page voit lisätä kokonaan uuden sivun.
Sivun Tausta
Page Background. Jokaisella sivulla on tausta, joka voi olla joko väri, kuva tai video. Käytimme video-ohjeessamme taustakuvana videota, joka toi mielenkiintoisen efektin kotisivuille. Wixillä on valtava valikoima kuvia ja videoita, jotka voit huoletta ottaa omaan käyttöösi. Wix tarjoaa myös maksullisia kuvia ShutterStockin kautta. Jos painata alhaalta Apply All Pages, lisäät saman taustakuvan jokaiselle sivullesi.
Lisää
Add. Tämä työkalu tulee olemaan käytössäsi ahkeraan luodessasi kotisivujasi. Voit lisätä sivuillesi tekstiä, videota, laatikon, painikkeita, kuvagallerian, yhteydenottolomakkeen ja niin edelleen. Klikkaat vain haluamaasi elementtiä ja valitset sivuillesi sopivan tyylin. Vedä elementti haluamaasi kohtaan ja mukauta kokoa ja asettelua niin pitkään, että olet tyytyväinen. Koko sivun ylälaidasta löytyy nuoli, joka peruuttaa viimeisimmän liikkeesi (undo).
Sovellukset
Apps. Wixin sovelluksista löydät moniin tarpeisiin juuri sopivat välineet. Voit esimerkiksi asentaa chat-sovelluksen, hinnaston, kartan, analytiikkasovelluksen ja jopa verkkokauppasovelluksen. Osa sovelluksista on ilmaisia, mutta joidenkin käyttöä varten sinun täytyy päivittää sivusi maksulliseen versioon
Omat Lataukset
Own Uploads. Klikkaamalla omia latauksia voit tuoda tiedostoja omalta tietokoneeltasi.
Blogi ja Varaukseni
Blog & My Bookings. Näiden sovellusten käyttäminen on täysin vapaaehtoista.
Wixin hinnat – Minkä verran maksullinen versio maksaa?
Alla on suomenkielinen versio Wixin hinnastosta. Hinta on kuukausimaksu ja joissain tapauksissa se maksetaan vuosittain. Taulukon alla on laajemmin selitetty mitä nämä paketit sisältävät ja kenelle ne sopivat.
Nimi | Connect domain | Combo | Unlimited | eCommerce | VIP |
Hinta | 4,50€ | 8,50€ | 12,50€ | 16,50€ | 24,50€ |
Kenelle | Domain-nimen omistajille | Henkilökohtaiseen käyttöön | Yrittäjät ja freelancerit | Pienelle liiketoiminnalle | Jos ylimääräistä rahaa löytyy |
Muuta | Tämä paketti näyttää mainoksia sivullasi | Ei mainoksia, ilmainen domain | Rajoittamaton kaistanleveys | Mahdollisuus lisätä verkkokauppa | Nopea asiakaspalvelu |
Halvin vaihtoehto, Connect Domain on sopiva sinulle, jos haluat vain yhdistää kotisivusi omistamaasi domain-nimeen. Muuten tämä vaihtoehto on huono, sillä mainoksia näytetään edelleen sivustollasi, vaikka päivität sivustosi tähän pakettiin. Tämä paketti on järkevä, jos omistat jo domain-nimen (kuten www.annankotisivukoulu.fi) ja haluat käyttää sitä sivustollasi, mutta sinua ei haittaa mainokset. Mahdollisesti sinulla on jäänyt domain-nimi vanhasta nettisivusta ja haluaisit luoda uudet kotisivut Wixillä.
Combo-paketti on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön pienellä muistilla ja kaistanleveydellä. Voit myös yhdistää jo omistamasi domain-nimesi, mutta comboon kuuluu myös ilmainen domain-nimi kaupan päälle. Wixiltä ei saa ostettua .fi-päätteistä domain-nimeä. Combo-paketti on mainokseton ja saat lisäksi vielä faviconin (kotisivujen pieni ikoni, joka näkyy välilehdillä nimen vieressä) sekä 75 dollarilla mainosetuja.
Unlimited-paketti on tarkoitettu yrittäjille ja freelancereille. Rajoittamattoman kaistanleveyden lisäksi muistia on 10GB. Muuten Unlimited-tasoon kuuluu samat edut kuin Combo-tasoon, mutta saat kaksi normaalisti maksullista sovellusta kaupan päälle. Form Builder Appilla voit tehdä sivuillesi erilaisia lomakkeita, kuten tapahtumaan rekisteröityminen, työhakemus, tapaaminen ja nettivaraukset. Site Booster app lupaa korkeamman sijoituksen Googlen hakutuloksissa ja enemmän liikennettä.
eCommerce-paketilla saat lisättyä verkkokaupan kotisivuillesi ja VIP-asiakkaana saat kaikkien aikaisemmin mainittujen etujen lisäksi vielä 10 sähköpostikampanjaa kuukaudessa ja priorisoidun asiakaspalvelun.
Jos et halua mainoksia sivuillesi, niin valitse Combo-vaihtoehto. Saat kokeiltua, riittääkö kaistanleveys ja muisti sinun kotisivuillesi. Jos sivustosi alkaa kuitenkin hidastelemaan kun olet luonut sisältöä, voit helposti vaihtaa kattavampaan Unlimited-pakettiin.
Yhteenveto Wixistä
Wix on kaikkien käsillä oleva kotisivukone, jolla voi helposti luoda näyttäviä kotisivuja moneen käyttöön nopeasti. Wixillä kotisivuja rakentaessa tulee kuitenkin ottaa huomioon, että kätevyydellä ja kauneudella on hintansa. Jos kuitenkaan pitkä domain-nimi, mainokset tai toisinaat puutteelliset ominaisuudet ei sinua haittaa, niin anna palaa! Mikä olisikaan parempaa kuin helppokäyttöinen kotisivukone, joka hoitaa kaiken puolestasi
Jos taas mainokset ja pitkä domain-nimi alkaa häiritä, pääsee niistä helposti eroon – maksamalla. Halvimmillaan saat Wixin ilman mainoksia 8,5 eurolla kuukaudessa, mikä on suht edullinen hinta kauniista ja ammattimaisista verkkosivuista. Tähän kuuluu ilmainen domain-nimi kaupan päälle!
Ammattilaisten tekevät kotisivut ovat halvimmillaan 300 euroa. Samalla hinnalla saat Wixin Combo-tason kolmeksi vuodeksi.
Kokeilemalla et häviä mitään ja jos tuntuu, ettei Wix sovikaan sinulle, voit siirtyä käyttämään muuta järjestelmää. Tässä artikkelissa käsitellään kotisivujen luomista WordPressillä. Onko sinulla kokemuksia Wixistä? Jätä kommentti alle, oli se kokemuksesi sitten positiivinen tai negatiivinen!
Paluuviite: Miksi kävijät poistuvat sivustoltasi? Bounce Rate selitettynä