Nainen pohtii kotisivuja ennen niiden perustamista

5 asiaa, jotka sinun tulee tietää ennen kuin perustat kotisivut

Tässä artikkelissa käytetään affiliate-linkkejä (merkitty tähdellä). Jos teet ostoksen linkkiä klikattuasi, minä ansaitsen komission. Tämä ei kuitenkaan tuota sinulle kuluja. Lue lisää...

Kotisivujen perustaminen on monesti tuskainen välivaihe myynnin tai tunnettuuden saavuttamiseen ja kuten monesti muulloinkin, ensimmäinen kerta on se vaikein. Kotisivujen luomiseen saa helposti upotettua useita kymmeniä tunteja eikä lopputulos tunnu aina uurastuksen arvoiselta. Välttääksesi ajan tuhlaamisen, turhautumisen ja huonon lopputuloksen kokosin tähän artikkeliin asioita, jotka sinun tulisi tietää ennen kuin perustat kotisivut.

5 asiaa jotka sinun tulee tietää ennen kuin perustat kotisivut -infograafi
Klikkaa avataksesi isommassa koossa.

Jaa infograafi blogissasi kopioimalla alla oleva koodi!

1. Kotisivujen tavoite

Tavoitteletko myynnin kasvua? Haluatko antaa itsestäsi mahdollisimman ammattimaisen kuvan ja saada kotisivujen kautta yhteydenottoja? Haluatko blogillesi mahdollisimman paljon lukijoita? Kun sinulla on jonkinlainen tavoite mielessä, on helpompaa lähteä rakentamaan kotisivuja. Kotisivujen jokainen elementti tulisi rakentaa tuo tavoite mielessä.

Jos tavoitellaan myynnin kasvua, on verkkokauppa tärkeä elementti kotisivuillasi. Jos taas myyt palvelua, jonkinlainen hinnasto ja palvelukuvaus saa asiakkaat nopeammin päättämään, onko palvelusi suunnattu heille. Jos hinnaston ja kuvauksen kylkeen lisätään vielä yhteydenottolomake ja yhteystiedot, on ostaminen tehty asiakkaalle erittäin helpoksi ja vaivattomaksi.

Ja niinhän sen kuuluu ollakin. Jos olet itse koskaan viettänyt tuntikausia kahlaten jonkin nettisivun syövereissä etsiessäsi haluamaasi tietoa, tiedät varmasti kuinka turhauttavaa se on. On ihan mahdollista tarjota asiakkaille selkeät ja helpot kotisivut, jotka ajavat sinun tavoitettasi, miksi et siis tekisi sellaisia?

On tärkeää tietää tavoite ennen kuin ryhtyy edes suunnittelemaan kotisivuja. Jos tavoitetta ei ole tai niitä on liian monta, kotisivut vaikuttavat sekaisilta, eikä potentiaalinen asiakas jää selvittämään, mistä hänen tarvitsema tieto löytyisi.

Raha ja tuotteet vaihtavat omistajaa verkkosivuilla. Jos tavoittelet myyntiä, optimoi kaikki sivusi siten, että kävijät luonnollisesti kulkeutuvat verkkokauppaasi.
Jos kotisivujesi tavoite on myydä tuotteita, luo sille verkkokauppa. Kaikkien kotisivusi sivujen tavoite tulisi olla vierailijoiden ohjaaminen verkkokauppaan ja ostamaan tuotteitasi, oli sivu sitten Tietoa Yrityksestä tai Blogi-sivu.

2. Kotisivujen alusta

Kotisivujen alustan valinta on ehkäpä tärkein päätös, joka sinun on tehtävä ennen kuin alat tekemään kotisivuja. On olemassa helppoja ja käteviä kotisivukoneita sekä monipuolisia ja hieman haastavia sisällönhallintaohjelmistoja. Ennen kuin teet päätöksen, kannattaa pohtia muun muassa seuraavia kysymyksiä: Minkä kokoinen budjetti minulla on kotisivujen tekemiseen? Missä ajassa nettisivujen tulisi valmistua? Haluanko tehdä kaiken alusta alkaen itse?

Kotisivukone

Parhaimmillaan kotisivukone on yksinkertainen “klikkaa ja vedä” -sovellus, jolla saat luotua sinun näköiset kotisivut helposti ja aikaa säästäen. Esimerkiksi Wix-kotisivukone on niin yksinkertainen, että jopa lapsi voisi oppia luomaan sillä kotisivut. Jos luot kotisivut Wixillä, säästyt monelta muultakin vaivalta, kuten domain-nimen ja hostingin ostamiselta, sillä Wix hoitaa kaiken puolestasi. Lisäksi Wixillä tehdyt kotisivut ovat täysin ilmaiset, jos sinua ei mainokset tai ylipitkä domain-nimi häiritse.

Tätä tutorialia seuraamalla voit luoda ilmaiset kotisivut Wixillä helposti.

Wixillä tehtyjen kotisivujen varjopuoli on hinta. Saat toki Wixin ilmaiseksi käyttöösi, mutta mainoksia vilisevät kotisivut eivät anna yrityksestä kovin ammattimaista kuvaa. Wixin halvin paketti maksaa kuukaudessa noin 8 euroa. Saat sillä näyttävät kotisivut pienellä vaivalla.

Hinnan lisäksi toinen huono puoli kotisivukoneissa on se, ettei niihin saa välttämättä asennettua lisäosia, jotka tarvitsisit liiketoiminnallesi. Jos vaikka aloitat blogin pitämisen ja luot kotisivusi kotisivukoneella ja myöhemmin haluaisit lisätä podcastin blogin kylkeen, ei se välttämättä ole mahdollista. Pienelle ja suht yksinkertaiselle liiketoiminnalle kotisivukone, on todennäköisesti paras vaihtoehto, sillä pienellä vaivannäöllä saa aikaan näyttävät ja toimivat kotisivut. Tässä muutamia vaihtoehtoja kotisivukoneille (klikkaamalla linkkejä pääset sivustolle): suomenkielinen Webnode, Squarespace ja Weebly.

Kuvakaappaus Wixillä tehdyistä kotisivuista.
Kuvakaappaus Wix-kotisivukoneella tehdystä verkkokaupasta. Kuvaa klikkaamalla pääset luomaan omat kotisivusi Wixillä.

Sisällönhallintajärjestelmät

Sisällönhallintaohjelmat kuten WordPress ja Drupal antavat enemmän vaihtoehtoja käyttäjälle. WordPress tarjoaa lukemattomia kolmannen osapuolen lisäosia, joten sen podcastin lisääminen blogin kylkeen ei tule olemaan ongelma. Käytettävyys ja yksinkertaisuus kuitenkin kärsii ja päätä saa hakata seinään ennen kuin WordPressin hallintapaneelissa navigoiminen onnistuu, puhumattakaan siitä, miltä muutokset hallintapaneelissa näyttävät lopullisilla kotisivuilla.

Alussa WordPress voi tuntua hyvinkin hankalalta, eikä sillä kannata kotisivuja luoda, jos tarkoitus on saada ne valmiiksi ennen kuin seuraava viikko koittaa. Jos kuitenkin päätät lähteä seikkailuun yhdessä WordPressin kanssa, tulet nopeasti huomaamaan, kuinka monipuolinen se on! Voit valita tuhansista teemoista juuri omaan kotisivuusi sopivan ja yhdistellä lisäosia mielesi mukaan. Lisäksi joihinkin teemoihin voit valita lisäosaksi sivunrakentajan, jolloin kotisivujen rakentaminen sujuu lähes yhtä helposti kuin kotisivukonetta käyttämällä.

Ensimmäistä kertaa kotisivuja WordPressillä luodessani minulla meni noin kolme kuukautta aikaa, kun kävin töissä ja opiskelin samalla. Ehkä suurin syy miksi aikaa kului niinkin paljon, oli opastuksen puute. Jokainen Youtube-video näytti taas erilaisen tavan tehdä sivut, joten sotkeuduin moneen eri verkkoon samaan aikaan. Yksinkertainen ja johdonmukainen askel askeleelta -ohje puuttui kokonaan. Tuon ajatuksen pohjalta nämäkin kotisivut on perustettu.

3) Mikä siinä maksaa?

Senttejä kasassa. Laske budjettisi ennen kuin perustat kotisivusi, jotta pystyt helpommin hahmottamaan millaisiin palveluihin sinulla on varaa.
Lue aina mitä hintaan kuuluu ostaessasi hosting-palvelua ja muita kotisivupalveluja. Jos päätät ostaa halvimman paketin, saat yleensä heikkoa laatua ja joudut maksamaan lisäpalveluista, jotka kalliimmassa laadukkaassa paketissa kuuluvat hintaan.

Riippuen palveluntarjoajasta, hinnoittelu ja sopimukset voivat olla hyvinkin erilaisia. Esimerkiksi kotisivukoneet yleensä tarjoavat Avaimet käteen -pakettia, jolloin kuukausihinnalla saat kaikki tarvitsemasi palvelut ilman eri maksuja. Sisällönhallintajärjestelmät taas ovat normaalisti ilmaisia, jolloin domain, hosting ja tietoturva tulee hankkia erikseen.

Domain-nimi

Domain-nimi eli verkkotunnus on kotisivujesi osoite internetissä. Ilman sitä ei voi olla kotisivujakaan. Domain-nimen hinta on arviolta noin 15 euroa vuodessa, mutta kotisivut voi tehdä ostamatta omaa domain-nimeä. Tällöin et omista omaa domain-nimeä vaan saat kotisivualustan tarjoajalta alidomainin eli aliverkkotunnuksen.

Jos Annan Kotisivukoulu olisi tehty ilmaiseksi, nettiosoite olisi muodossa www.wix.annankotisivukoulu.com. Ostamalla domain-nimen saat päättää nimen kokonaisuudessaan itse sekä sen, miten osoite päättyy (esim. .fi tai .com). Tätä mahdollisuutta ei ole ilmaisia kotisivuja tehdessä, vaan palveluntarjoajan domain sisältyy väkisin omaan verkkotunnukseesi.

Hosting

Kuvittele, että vuokraat varastoa joltain yritykseltä ja säilytät varastossa kaikenlaisia tavaroita. Hosting eli web-hotelli ajaa samaa asiaa. Vuokraat yritykseltä palvelintilaa, jossa säilytät kotisivujesi tiedostoja. Hosting-palvelu vaikuttaa myös muihin asioihin, kuten kotisivujesi nopeuteen

Hosting-palvelua valitessa kannattaa tarkistaa mitä kuukausihintaan kuuluu. Jotkin toimijat tarjoavat yhden tai useamman sähköpostiosoitteen (esimerkiksi info@annankotisivukoulu.fi), SSL-salauksen, 24/7 asiakastuen tai domain-nimen kaupan päälle. Jotkut toimijat laskuttavat kaikista näistä erikseen.

Hosting-palvelua valitessa kannattaa miettiä mistä säästää ennen kuin ostaa. Etsi myös arvosteluja muilta asiakkailta, sillä nykyään monet hosting-palvelut tarjoaa provisiota niitä suositelleille nettivaikuttajille. Provisio saattaa vaikuttaa mielipiteeseen, vaikka niin ei pitäisi olla. Vertailimme kuutta hosting-palvelua, jos et tiedä mistä aloittaa.

Minä esimerkiksi ostin ensimmäisen hosting-palveluni halvimmalta mahdolliselta toimijalta ja vietin tuntikausia asiakaspalveluchatissa saadakseni nettisivut ja hostingin toimimaan yhteen. Aikaa odotteluuni lisäsi huomattavasti se, että chat oli koko ajan ylikuormittunut, eikä asiakaspalvelijat voineet palvella vain yhtä asiakasta kerrallaan. Tarinalla oli kuitenkin onnellinen loppu: sain siirrettyä hostingin toiselle palveluntarjoajalle.

SSL-sertifikaatti

SSL-sertifikaatti kertoo kotisivujesi turvallisuudesta. SSL-suojaus takaa, ettei sinun kotisivusi ja asiakkaidesi välillä liikkuvat tiedot pääse hakkereiden kynsiin. Esimerkiksi verkkokaupoille SSL-suojaus on hyvin tärkeä, sillä yrittäjänä olet vastuussa, jos esimerkiksi luottokorttitiedot päätyvät vääriin käsiin sivustosi kautta. Tunnistat SSL-suojatun sivuston vihreästä lukosta nettiosoitteen vieressä ja yleensä palomuurisi varoittaa, jos yrität siirtyä sivustolle, jossa suojausta ei käytetä. Erikseen ostettaessa SSL-sertifikaatti maksaa noin 10€ vuodessa.

Lyhyt hintavertailu

Palveluntarjoajista riippuen, hinnat vaihtelevat melko paljon. Wix-kotisivukoneella tehty nettisivu yksinkertaisimmalla paketilla maksaa hieman yli 100 euroa vuodessa. Jos taas teet kotisivusi sisällönhallintajärjestelmällä, kuten WordPressillä, maksat yleensä noin puolet tuosta.

Esimerkiksi BlueHostin* hosting-pakettiin kuuluu SSL-sertifikaatti ja domain-nimi, noin neljän euron kuukausihintaan. iPage tarjoaa saman lystin alle kolmeen euroon kuukaudessa (minulle iPage ei kuitenkaan sopinut, koska palvelu oli liian vaikeakäyttöinen). Molemmat edellä mainituista hinnoista ovat tarjoushintoja, ja usein seuraavan vuoden hosting maksaa enemmän. Suomalainen hostingpalvelu.fi taas tarjoaa .fi-päätteisen domain-nimen 15€/vuosi ja hosting-palvelun, johon kuuluu ilmainen SSL-sertifikaatti 3,90€ kuukausihintaan.

Jos haluat tietää lisää hosting-palveluista ja niiden hinnoista, vertailin kuutta hosting-palvelua ja niiden hintoja. Hintataulukko artikkelin lopussa.

4) Brändäys ja ulkoasu

Ennen kuin perustat kotisivusi, ulkoasuseikkoja tulisi miettiä. Kuvassa on ihana väriharmonia, mutta muutoin elementtien sekamelska.
Kun päätät kotisivujesi ulkoasuun muutaman pääelementin, kuten värit ja fontit, säästyt sekamelskalta!

Kun lähdin ensimmäistä kertaa luomaan kotisivuja, suunnittelin logon ja ajattelin sen riittävän. Alkaessani rakentaa nettisivuja jouduin useaan otteeseen muuttamaan nettisivujen ulkonäköä, kun hatusta heittämäni värit eivät sopineetkaan yhteen keskenään tai logon kanssa. Olen todella huono sommittelussa ja värien kanssa, joten vauhdissa soveltaminen johti vain kaaokseen.

Kaikesta kuitenkin oppii. En vieläkään luota omaan silmääni värien kanssa, joten tätäkin sivua varten olen netistä etsinyt väripaletin, jossa värit ovat harmoniassa. Käytän näitä värejä kaikkeen kotisivuillani, eikä minun tarvitse enää hätäpäissäni turhautua ja alkaa säveltämään, kun sivut näyttää ihan typeriltä.

Logon tulisi myös sisältää samoja värejä kuin muu nettisivusi, jotta yhteneväinen tyyli säilyy. Tekstiä kirjoittaessa fonttien tulisi olla helposti luettavissa ja mahdollisen brändinimen kanssa yhteensopivia.

Jos kuitenkin päätät skipata tämän vaiheen ja alat improvisoida nettisivuja rakentaessa, saat mahdollisesti aikaan vain kauniin kasan moskaa. Tällöin uskottavuutta on hyvin hankala lähteä rakentamaan ja laajentaminen muille alustoille voi olla vaikeaa, kun ei mieleen muistukaan, mitä värejä aiemmin on käytetty.

Vaikka brändäys ja ulkoasu kuulostaa ajanhukalta useille kiireisille yrittäjille, mieti niitä ennen kuin alat perustamaan kotisivuja. Parhaimmillaan ne luo tunnelmaa ja asiakkaalle välittyy jo pelkistä väreistä ja tyylistä mielikuva yrityksestäsi.

Koska minulla ei ole lainkaan taiteellista silmää, käytän Coolorsin sovellusta väriyhdistelmiä luodakseni. Haen myös silloin tällöin Pinterestistä inspiraatiota muun muassa kotisivujen ulkonäköön ja logoon.

5) Sisältö

Kiinnostaako ilmainen liikenne nettisivuillesi tai paikka Googlen ensimmäisenä hakutuloksena? Haluatko asiakkaiden hyötyvän kotisivujesi sisällöstä? Jos vastasit kyllä edes toiseen näistä kysymyksistä, voit heittää hyvästit yksisivuisille kotisivuille.

Google ja muut hakukoneet käyvät jatkuvasti läpi nettisivujen sisältöä voidakseen tarjota käyttäjille täsmälleen heidän hakemaansa tietoa. Hakukoneet etsivät avainsanoja tekstistä, otsikoista, kuvista, kuvauksista, väliotsikoista ja vaikka mistä. Listaa muutama sana, jotka parhaiten kuvaa palveluasi, tuotettasi tai tapahtumaasi, jolle luot kotisivut. Minkälaisilla hakusanoilla itse etsisit samanlaisia palveluita?

Esimerkiksi tämän tekstin avainsanoja ovat “kotisivut” ja “ennen kuin”, jotta ihmiset, jotka aikovat perustaa kotisivut löytävät relevantin sisällön äärelle. Sisältö on tärkein asia, jolla hakukoneet laittavat hakutulokset järjestykseen.

Jotta pääsisit Googlen hakutuloksissa ensimmäiseksi, ala pohtia sisältöä hyvissä ajoin. Jos teet käsityönä välineitä marsuille, ei ole järkevää julkaista blogiteksti erilaisista marsuroduista. Toisaalta, jos tiedät erilaisten marsurotujen tarpeet käsintehdyille välineille, kannattaa se tuoda esiin. Hakusanoja tässä tapauksessa voisi olla “harja pitkäkarvaiselle marsulle” jne. Pidä kokoajan mielessä tärkeät avainsanat, kun luot sisältöä!

Nainen pohtimassa kotisivujen luomista.
Kotisivujen luominen ei tapahdu yhdessä päivässä. Voit kuitenkin lyhentää niiden luomiseen käyttämääsi aikaa valmistautumalla etukäteen.

Lopuksi

Kotisivujen perustaminen ei ole helppoa, eikä se tapahdu puolessa tunnissa, mutta hyvillä taustatiedoilla selviät turhautumatta ja monta tuntia vähemmällä työllä. Tärkeää on kuitenkin alussa nimetä kotisivujen tärkein tavoite ja tunnistaa alusta, jolla tavoitteeseen päästään helpoiten.

Jos olet valmis kuluttamaan paljon aikaa ja oppimaan uutta, valitse jokin sisällönhallintaohjelmisto, kuten WordPress tai Drupal, mutta jos kuitenkin haluat näyttävyyttä mahdollisimman pienellä ajankäytöllä, valitse kotisivukone, kuten Wix tai Weebly.

Varaudu maksamaan 5-15 euroa kuukaudessa kotisivujen ylläpidosta ja lisäksi domain-nimi, joka normaalisti maksetaan kerran vuodessa (10-20 euroa).

Brändiin ja ulkoasuun kannattaa kiinnittää huomiota heti alusta lähtien, jotta kotisivujesi tyyli säilyy yhtenäisenä ja selkeänä. Myös sisältöä ja sen tuottamista kannattaa miettiä ennen kotisivujen perustamista, sillä mitä enemmän sinulla on sisältöä, sitä enemmän hakukoneet käyvät läpi sivujasi, ja mahdollisuutesi päästä hakukoneiden ensimmäiseksi kasvaa.

Jos artikkeli ei vastannut kaikkiin kysymyksiin, laita kommenttia tai ota yhteyttä! Ja ei muuta kuin lykkyä tykö kotisivujen perustamiseen!

Lue lisää: Kuinka löytää sopi hosting-palvelu nettisivuillesi?

Omaksi ilokseen kirjoitteleva digimarkkinointiamatööri maailmalta. Laita viestiä vaikka Linkkarissa, jos jäi jotakin hampaankoloon! Tämän blogin tarkoituksena oli alunperin auttaa suomalaisia WordPressin käytössä, mutta ajan mittaan huomasin, että sivustoni vierailijat käyvät lukemassa täällä aivan muita artikkeleita. Minkälaisia artikkeleita sinä lukisit mielelläsi?