Pidin noin vuoden mittaisen tauon kirjoittamisesta kiireiden ja muiden kiinnostuksen kohteiden takia. Kun palasin takaisin ruudun ääreen, huomasin ilokseni, että monet lukijat löytävät sivustolleni juuri Googlen kautta. Kirjauduin Google Analyticsiin nähdäkseni tarkalleen mitkä sivut houkuttelevat eniten kävijöitä ja kuinka kauan he keskimäärin lukevat artikkeleita.
Meinasin kuitenkin lentää selälleni, kun näin sivustoni Bounce Raten (välitön poistuminen sivustolta), joka oli keskimäärin päätä huimaavat 84% . Siis 84% prosenttia poistuu sivustoltani välittömästi! Onko mitään järkeä kirjoittaa tekstejä, joita vain 16% lukee? Lähdin selvittämään tarkemmin, mikä Bounce Rate oikein on ja minkä takia se on blogissani noin korkea. Päätin kirjoittaa havainnoistani, jotta sinä voisit löytää kaiken yhden artikkelin alta.
Sisältöluettelo
- Mikä on Bounce Rate?
- Mistä näen sivustoni Bounce Raten?
- Mistä korkea Bounce Rate johtuu?
- Yhteenveto – Bounce Rate
Mikä on Bounce Rate?
Bounce Rate eli välitön poistuminen sivustolta viittaa kävijöihin, jotka poistuvat sivustoltasi ilman muuta vuorovaikutusta. Tämä tarkoittaa siis sitä, että vierailijat vierailivat vain yhdellä sivulla, eivätkä he esimerkiksi lukeneet seuraavaa artikkelia tai jättäneet kommenttia. Suomenkielinen termi ”välitön poistuminen sivustolta” on kuitenkin hieman harhaanjohtava käännös, sillä kaikki Bounce rateen lasketut kävijät eivät poistu sivulta välittömästi. He saattavat käyttää 10 minuuttia artikkelin lukemiseen, mutta poistuvat sen jälkeen klikkaamatta muita linkkejä sivullasi.
Onko korkea Bounce Rate huono asia?
Joo ja ei. Kuten aiemmin mainitsin, Bounce Rate ei mittaa välitöntä poistumista vaan vain yhdellä sivulla käyneitä vierailijoita. Jos sinulla on siis blogi, jossa jaat kiinnostavaa ja informatiivista sisältöä, on ihan ymmärrettävää, että Googlesta tietoa hakeneet tulevat vain lukemaan sen artikkelin, josta he olivat alunperin kiinnostuneita. Jos kuitenkin sinulla on tavoitteita sivustollesi, kuten konvertoida kävijät asiakkaiksi tai saada heidät klikkaamaan mainoksiasi, korkea bounce rate kertoo, etteivät tavoitteesi toteudu kovinkaan tehokkaasti.
Bounce Rate on yksi tekijöistä, joiden avulla Google päättää sijoituksesi hakukoneessa. Googlelle korkea Bounce Rate kertoo, että sivustosi sisältö ei ole oleellinen niille, jotka sivustolle saapuvat. Tämän takia kannattaa yrittää laskea Bounce Ratea. Henkilökohtaisesti uskon kuitenkin Googlen ymmärtävän, että blogeilla on varmasti erilaiset Bounce Ratet kuin esimerkiksi verkkokaupoilla, eikä rangaistuksia hakukonesijoituksiin jaeta helpolla.
Mistä näen sivustoni Bounce Raten?
Jos olet asentanut sivustollesi Google Analytics -seurannan, näet kaiken tarpeellisen tiedon Google Analyticsistä. Monilla kotisivukoneilla, kuten Wixillä, on käytössä oma analytiikkatyökalu, josta näkee Bounce Raten.
Jos olet Google Analytics -käyttäjä, klikkaa sivupalkista Käyttäytyminen > Yleiskatsaus. Tässä näkymässä näet muun muassa sivun katselut, keskimäärin sivustolla käytetty aika ja välitön poistuminen prosenteissa eli Bounce Rate. Tämä Bounce Rate on kuitenkin koko sivuston yhteenlaskettu keskiarvo, joten sitä ei kannata pitää kovinkaan tärkeänä tiedon murusena.
Sivukohtainen Bounce Rate löytyy, kun klikkaat sivupalkista Käyttäytyminen > Sivuston sisältö > Laskeutumissivut. Jos klikkaat (kuvassa) keltaisella korostettua ikonia ja valitset pudostusvalikoista Välitön poistuminen prosenteissa, saat alla olevan näkymän.
Kotisivullani (/) on suhteessa kaikkein pienin Bounce Rate, koska vierailijat yleensä klikkaavat itsensä blogiin tai lukemaan artikkeleita. Artikkeliden syyt Bounce Raten suuruteen on hieman epäselvempi. On mahdollista, ettei kirjoitus vastannutkaan sitä, mitä lukija oli odottanut tai sitten he vain klikkasivat muualle artikkelin luettuaan. On tärkeää, että tarkkailet näitä lukuja, jos teet muutoksia sivullasi. Seuraavaksi käydään läpi muutamia Bounce Rateen vaikuttavia tekijöitä.
Mistä korkea Bounce Rate johtuu?
Kuten sanottu Bounce Rate eli välitön poistuminen ei tarkoita välitöntä poistumista kirjaimellisesti. Kun kävijä ei klikkaa yhtä ainutta linkkiä sivustollasi hänet lasketaan ”välittömästi poistuneeksi”. On kuitenkin olemassa muitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat Bounce Rateen, kuten sivuston oleellisuus, tekstin koko ja linkit, joihin voit tehdä muutoksia sivustollasi!
Braftonin teettämän tutkimuksen mukaan Bounce Rate on keskimäärin 58%. Se on kuitenkin alakohtainen, eikä välttämättä ole saavutettavissa esimerkiksi bloggaajille. Seuraavaksi on listattu syitä korkeaan Bounce Rateen ja miten ne voi korjata.
Hidas sivusto
Toinen asia, jonka takia meinasin lentää selälleni avatessani päivittämättömän sivustoni, oli sen armoton hitaus. Vaikka olin päivitellyt joitakin lisäosia silloin tällöin, sivustolla meni lähes 5 sekuntia avata kotisivu. 5 sekuntia! Minulla ei meinannut riittää kärsivällisyys, joten ei ihme, jos lukijat klikkaavat edellistä ennen kuin sivu edes ehtii aueta.
Hitaalle sivustolle on monia syitä, ja jos tahdot selvittää tarkemmin, mikä sivustoasi hidastaa, syötä nettisivusi URL-osoite Googlen PageSpeed Insightsin hakukenttään. Analysoinnin jälkeen näet miten nopea sivustosi on ja suositukset sen nopeuttamiseksi.
Voit valita ylälaidasta, miten sivustosi suorituu sekä mobiililla että tietokoneella. Google Analyticsin mukaan suurin osa sivustollani vierailleista käyttää tietokonetta, joten olen vielä toistaiseksi yrittänyt optimoida sivustoani juuri tietokonekäyttäjille. Tuloksen alapuolella on suositukset, joita tottelemalla saat sivustoosi uutta vauhtia.
Sain ylläolevat suositukset sivustolleni. Jos klikkaat oikealla olevaa alaspäin osoittavaa nuolta, saat tarkemmat ohjeet. Jotkin suositukset on helppo toteuttaa, kuten kuvien pienennys, mutta toiset voivat olla haastavampia. Esimerkiksi Annan Kotisivukoulun kohdalla palvelimen vastausaikojen lyhentäminen tarkoittaisi hostingin vaihtamista kokonaan. Tämä saattaa olla siis edessä, jos Bounce Rate pysyy yhä korkeana muiden muutosten jälkeen.
Nopeuttaakseni sivustoani poistin kaikki turhat lisäosat eli pluginit. Poistin kaikki sosiaaliset jakonappulat, Pinterest-painikkeen (minkä takia olen moisen koskaan asentanut), Disqus-kommentointilisäosan, kaikki analysointipluginit yms. Huomasin heti, että WordPress alkoi toimia itselläni paljon aikaisempaa nopeammin ja toivon sen vaikuttavan positiivisesti myös Bounce Rateen.
Tämän lisäksi voit analysoida PageSpeed Insightilla yksittäiset artikkelit ja sivut. Esimerkiksi tämä artikkelini Wix:stä sai huikean tuloksen 97 PageSpeed Insightista tietokonenäkymällä.
Sisällön oleellisuus
Tiedätkö, miten kävijäsi päätyvät nettisivuillesi? Tutustuessani Google Search Consoleen, kävi ilmi että suurin osa kävijöistäni löytää sivustolleni juuri Wix:in liittyvillä hakusanoilla. Päätin laajentaa artikkelia, jolle kävijät päätyivät siten, että se vastaisi yhä useamman kävijän tarpeisiin.
Sinun kannattaa myös silmäillä sivustoasi ja miettiä onko sisältösi oleellista. Jos joku päätyy sivustollesi Googlen kautta avainsanoilla, kuinka paljon tietoa aiheesta hänen on mahdollista löytää?
Lukukokemus
Jos tekstisi on pientä ja pitkissä kappaleissa, on mahdollista, että lukija järkyttyy tiedon määrästä jo ennen aloittamista ja poistuu sivulta. Erottuuko tekstisi taustasta? Onko fonttiasi helppo lukea? Katko tekstiä listoilla, otsikoilla, kuvilla äläkä kirjoita yli 150 sanan kappaleita varmistaaksesi lukijoillesi vaivattoman kokemuksen.
Kysy kauniisti
Pyydä lukijoitasi klikkaamaan linkkiä tai tekemään jotain, josta on mahdoton kieltäytyä! Jos lukija klikkaa yhtäkin linkkiä tai jättää vaikka kommentin, ei häntä lasketa Bounce Raten piiriin vaikka hän poistuisikin sivustolta nopeasti.
Yhteenveto – Bounce Rate
Bounce Rate ei välttämättä ole juurikaan vaikutusta sinun nettisivustollesi, mutta se saattaa vaikuttaa sijoitukseesi Googlen hakutuloksissa. Sen takia on tärkeää optimoida sivustosi mahdollisimman pienelle Bounce Ratelle. Jos Bounce Ratesi on pieni, voit todeta, että vierailijat viihtyvät sivustolla ja he saavat sieltä sen mitä he tulivat hakemaankin.
Jos taas Bounce Ratesi on suuri, niin ei huolta! Pienillä (ja joskus suurilla) muutoksilla voit saada Bounce Ratesi pienenemään. Esimerkiksi kuvat ja lisäosat tekevät sivustosta hitaan, jolloin monet vierailijat poistuvat ennen kuin he saavat edes ensimmäistä sivua auki.
Mikä sinun sivustosi Bounce Rate on? Jätä kommentti alapuolelle niin pohditaa yhdessä, miten sitä saisi laskettua!
Tosi hyvä artikkeli, kiitos. Oletko itse tutustunut sivun A/B-testaukseen? Miten pienet muutokset sivuilla mahdollisesti vaikuttavat poistumisprosenttiin?
Kiitos kommentista! En ole koskaan kokeillut A/B-testaamista, vaikka kannattaisi. Viimeksi kun yritin parantaa samalla kertaa sivuston ulkoasua ja latausnopeutta, huomasin että tämän sivuston Google-näkyvyys laski aika pitkäksi aikaa. Jos se ei olisi palautunut takaisin, ei minulla olisi ollut mitään keinoa selvittää että MIKÄ noista monista samaan aikaan tehdyistä muutoksista vaikutti näkyvyyden laskemiseen.
Siitä tulikin mieleeni kysymys sinulle, että kauanko A/B-testauksen tuloksia kannattaa tarkkailla, ennen kuin on selvää kumpi vaihtoehdoista on parempi?