5 syytä, miksi nettisivut eivät löydy Googlesta

93% kaikesta internet-liikenteestä tulee hakukoneiden kuten Googlen läpi. Monet internetin käyttäjät googlettavat myös silloin, kun he tietävät tasan tarkkaan mihin nettisivulle haluavat. Oletko sinä koskaan googlettanut esimerkiksi Youtubea tai Osuuspankkia, vaikka olisit voinut kirjoittaa nettisivut domain-päätteineen osoiteriville?

Todennäköisesti, sillä vain 7% internet-liikenteestä menee suoraan sivuistoille kirjanmerkkien tai osoiterivin kautta käyttämättä hakukonetta.

Tästä voi vetää johtopäätöksen, että jos nettisivusi ei löydy Googlesta, menetät 93% sivustosi vierailijoista. Omasta mielestäni luku voi olla vielä suurempi, jos nettisivustolle ei johda linkkejä esimerkiksi sosiaalisen median kautta tai sitä ei promota aktiivisesti.

Annan Kotisivukoululla tilanne on seuraavanlainen (graafi alla): Lähes 80% liikenteestä tulee Googlen kautta, noin 17% päätyy sivustolle suoraan ja 3% tulee sosiaalisen median kanavista.

Piechart Annan Kotisivukouluun Googlen kautta päätyneistä vierailijoista
Direct-liikenne voi pitää sisällään ”jäljettömiä” linkkejä. Esimerkiksi Skype- tai sähköpostilinkin kautta sivullesi päätyneet kuuluvat Direct eli suoraan liikenteeseen.

Jos siis Google ei löytäisi kotisivuani, menettäisin neljä jokaisesta viidestä kävijästä. Ajatuskin kauhistuttaa.

Valitettavasti tämä on totta joidenkin nettisivujen kohdalla. Ongelma on kuitenkin korjattavissa, mutta joissain tapauksissa se vaatii enemmän työtä kuin toisissa. Tässä artikkelissa käyn läpi erilaisia syitä, miksi Google ei löydä kotisivujasi ja miten voit korjata ongelman.

Sisällysluettelo

Miksi juuri Google?

Olet varmaan törmännyt Googlen lisäksi muihinkin hakukoneisiin, kuten Bingiin, Duckduckgo:hon, Yandexiin tai Yahoo:seen. Googlella on kuitenkin ylivoimainen markkinaosuus Suomessa muihin verrattuna. StatCounterin mukaan lähes 97% Suomessa tehdyistä internet-hauista kulkee Googlen kautta.

Eikä ihme – Google on aina ollut edistyksellinen muihin hakukoneisiin verrattuna. Kun Sergey Brin ja Larry Page perustivat Googlen heidän väitöskirjaansa varten Stanfordin yliopistossa, he sanoivat Googlen eroavan muista hakukoneista, koska Google keskittyi nettisivujen välisiin suhteisiin. Muut siihen aikaan olemassa olleet hakukoneet keskittyivät hakutermien esiintymismäärään sivulla, kun taas Google keskittyi sivulle saapuviin ja lähteviin linkkeihin.

Google julkaistiin kaikkien käyttöön vuonna 2004, minkä jälkeen Google on kasvattanut imperiumiaan tasaiseen tahtiin.

Googlesta tuli maailman suosituin monesta syystä: Google on käyttäjäystävällinen, hakutulokset ovat relevantteja ja Googlen algoritmia ja tekoälyä kehitetään jatkuvasti. Yrittäjille ja nettisivujen ylläpitäjille Google tarjoaa monia hyödyllisiä työkaluja ilmaiseksi, kuten Google Analytics, Google My Business ja Google Search Control.

Vaikka Googlessa on paljon hyvää, on myös tärkeää ottaa huomioon, että Google seuraa sinua jatkuvasti. Kaikki reittisi, videosi ja hakusi tallentuu Googleen ja säilyy siellä pitkään. Näin ollen Google mukautuu sinun tapojesi mukaisesti ja näyttää sinulle erilaisia hakutuloksia siten, että klikkaat niitä todennäköisemmin, koska olet aiemmin klikannut vastaavanlaisia hakutuloksia. Esimerkiksi jos minä ja sinä seisoisimme Helsingin keskustassa täysin samassa paikassa ja googlettaisimme ”lounasravintola Helsinki” voisi hakutuloksemme olla täysin erilaiset, jos sinä olet aiemmin googlannut orgaanisia vegaaniravintoloita ja minä pihviravintoloita.

Faktoja ei voi kuitenkaan kiistää ja näinhän se on, että Googlella on Suomessa lähes monopoliasema. On siis ehdottoman tärkeää, että sinun nettisivusi löytyy Googlesta.

Näin testaat, löytyykö nettisivusi Googlesta

Jos et ole varma, löytyykö sivustosi Googlesta vai onko se vain saanut huonon hakusijoituksen, voit kokeilla tällaista testiä:

Kirjoita Google-hakuun site:kotisivusiosoite.fi ilman ainuttakaan väliä. Jos Google löytää yhdenkin osuman, tarkoittaa se sitä, että Google löytää sivustosi.

Googlen hakutulosten määrä Annan Kotiisivukoululla
Google löytää 21 sivua Annan Kotisivukoululle

Jos taas Google ilmoittaa, että ”Hakusi site:kotisivusiosoite.fi ei vastannut yhtään sivua”, ei Google löydä sivustoasi. Syitä voi olla monia ja seuraavaksi käyn läpi erilaisia syitä ja miten voit ratkaista ne.

1. Sivustosi on liian uusi

Google ei indeksoi sivustoasi heti kun olet saanut sen valmiiksi, vaan Googlen boteilla menee muutamia päiviä tarkastaa uusi sivustosi, jolloin sivustosi löytyy Googlesta muutaman päivän viiveellä. Jos haluat auttaa botteja ymmärtämään, mistä sivustossasi on kyse, kannattaa luoda sivustokartta ja syöttää se Google Search Consoleen. Alempana on ohjeet, miten saat helpoiten luotua sivustokartan sivustostasi.

2. Estät hakukoneita löytämästä sivustoasi

Jos olet estänyt hakukoneita löytämästä sivustosi tai joitain sivujasi, Google ei löydä niitä, vaikka loisitkin sivustokartan. Jos Google ei löydä koko sivustoasi, mene WordPressin ohjauspaneelista kohtaan Asetukset > Lukeminen ja varmista, ettet ole raksittanut ruutua ”Kiellä sivuston näkyminen hakukoneissa”.

Älä laita raksia tähän ruutuun!

Jos kyse on yhdestä tai muutamasta sivusta, jotka eivät löydy Googlesta, voi kyseessä olla pätkä HTML-koodia. ”noindex”-metatagi voi estää sivuasi löytymästä Googlesta, mutta se on helppo poissulkea. Mene nettisivullesi, joka ei löydy Googlesta. Napauta hiiren oikeaa painiketta ja klikkaa ”Inspect”. Sivun HTML-koodi avautuu näkyviisi, jolloin sinun tulee painaa CTRL+F aktivoidaksesi hakutoiminnon. Kirjoita hakukenttään ”noindex”. Jos yhtään osumaa ei ole, sivullasi ei ole noindex-metatagia, jolloin sen tulisi löytyä Googlesta.

3. Sivustollesi ei johda tarpeeksi linkkejä

Googlen algoritmi arvottaa sivustoja sen mukaan, kuinka paljon linkkejä niille tulee. Backlinks eli sivustolle johtavat linkit ovat kuin suosituksia muilta sivustoilta.

Hyvä käytännön esimerkki on, että jos ystäväsi on katsonut hyvän elokuvan ja suosittelee sitä sinulle, katsot sen, koska luotat ystäväsi näkemykseen. Jos taas olisit nähnyt vain elokuvan mainoksen ilman ystäväsi suositusta, tuskin olisit katsonut sitä, sillä erilaisia mainoksia on paljon, eikä yksi välttämättä jää mieleen.

Näin toimivat myös sivustollesi johtavat linkit. Jos sivustosi on mainittu ja linkattu jonkin tietyn alan blogiin, näkee Google sen ”suosituksena”, mikä nostaa sinun hakusijoitustasi.

Ota huomioon kuitenkin, että kaikkien sivustojen linkit eivät ole yhtä hyviä Googlen mielestä. Sivustosi linkki Wikipediassa on erittäin hyvä, kun taas linkki omassa LinkedIn-postauksessasi ei nosta hakusijoitustasi.

Oma blogini on tästä hyvä esimerkki. Alla on kuvakaappaus minun Google Search Consolestani hakutermillä ”WordPress kotisivut”.

Google Search Console näkymä hakutermille wordpress kotisivut
Vasemmalta oikealle: Klikkauksia yhteensä, Näyttökertoja yhteensä, Keskimääräinen klikkausprosentti ja Keskimääräinen sijoitus.

Liila graafi kuvaa hakutulokseni näyttökertoja, kun taas vaaleansininen graafi (litteä nollan päällä kulkeva) kertoo, kuinka monta kertaa sivuani on klikattu Google-tuloksissa.

”WordPress” ja samankaltaiset hakutermit ovat erittäin kilpailtuja, sillä monet yrittäjät tienaavat WordPress-sivujen rakentamisella elantonsa. Heidän sivustonsa mahdollisesti saa linkkejä heidän asiakkailtaan tai muilta suosittelijoilta, joten heidän sivuillaan on enemmän ”auktoriteettia” kuin minun sivustollani.

Tämän takia tuskin pääsen koskaan Googlen 6:tta sivua lähemmäksi ”wordpress” hakusanoilla. Jos tämä olisi kuitenkin minulle henkireikä, ottaisin yhteyttä alani blogeihin ja sivustoihin ja kysyisin, saisinko kirjoittaa vieraspostauksia heidän blogeissaan. Näin saisin lisättyä oman linkkini toiselle sivustolle ja mahdollisesti nostettua hakusijoitustani.

4. Sivusi ei vastaa kävijän hakua

Kuvittele, että sinulla on vapaapäivä ja haluat leipoa sämpylöitä. Sinulla ei ole koko päivää aikaa, sillä lapset täytyy hakea koulusta ja siivotakin pitäisi. Googletat ”helppo sämpyläresepti” löytääksesi ohjeet leipomiseen. Avaat ensimmäisen hakutuloksen ja huomaat, että resepti sisältää mitä eksoottisimpia ainesosia ja taikinankin pitäisi antaa kohota vähintään 24 tuntia! Poistut sivulta ja siirryt seuraavaan hakutulokseen tai teet kokonaan uuden Google-haun.

Googlen tärkein tavoite on vastata sen käyttäjän tarpeisiin. Jos joku hakee Googlesta helppoa sämpyläreseptiä, Googlen tehtävä on näyttää hakijalle kaikkein hyödyllisin tulos. Google oppii nopeasti tunnistamaan sivulla kävijöiden käyttäytymisen perusteella, onko sivu hyödyllinen ja vastaako se hakua.

Pidä siis huolta siitä, että kaikki sisältösi on relevanttia. Älä yritä huijata Googlea ”hamstraamalla” avainsanoja sivuillesi, sillä Google tunnistaa hyvin nopeasti tällaiset kepulikonstit, kuten epärelevantit avainsanat, ja laskee hakusijoitustasi entisestään.

Esimerkiksi tämän artikkelin tehtävä on vastata kysymykseen ”Miksi kotisivuni eivät näy Googlessa?”, joten olisi turhaa omistaa artikkeli vaikkapa parhaimman kotisivualustan valinnalle. Ne kävijät, jotka ovat löytäneet artikkelini Googlesta etsivät vastausta hakemaansa kysymykseen ja klikkaavat nopeasti pois, jos he huomaavat, ettei artikkeli tarjoa ratkaisua heidän ongelmaansa.

5. Sivustosi on Googlen vastainen

Voit saada ns. rangaistuksen Googlelta, mutta se on erittäin harvinaista. Rangaistuksen tuloksena Google ei näytä sivustoasi hakutuloksissa.

Googlen Verkkovastaavan ohjeissa löydät erilaisia asioita ja keinoja, joita sinun tulisi välttää sivustollasi. Esimerkiksi automaattisesti luotu sisältö ja linkkijäärjestelyihin osallistuminen kuuluu näihin.

Rangaistuksen voi saada kahdella tavalla: manuaalisesti tai algoritmisesti. Jos saat manuaalisen rangaistuksen, Googlen työntekijä on tarkastanut sivustosi ja todennut, ettei se ole verkkovastaavan ohjeiden mukainen. Googlen algoritmi taas voi poistaa sivustosi tai sivusi hakutuloksista, jos se on laadultaan huono. Oikeastaan Googlen algoritmi toimii suodattimena, joka suodattaa pois huonon ja epärelevantin sisällön Googlen hakutuloksista.

Manuaalinen rangaistus on erittäin harvinainen ja voit tarkistaa sen Google Search Consolen Manuaalisten toimenpiteiden näkymästä.

Google Search Consolen näkymä manuaalisista toimenpiteistä
Jos ongelmia ei havaita, et ole saanut Googlelta manuaalista rangaistusta.

Jos algoritmi on taas päättänyt suodattaa sivustosi Googlen hakutuloksista, on ongelma hankalampi tunnistaa ja korjata. Jos huomaat esimerkiksi Google Analyticsistä, että kävijämääräsi on pudonnut tiettynä päivänä, voit tarkistaa onko Google muuttanut algoritmiaan.

Jos Googlen algoritmi on muuttunut ja sivustosi kävijämäärä on pudonnut sen takia, kannattaa mukauttaa sisältösi vastaamaan algoritmia. Jos näin ei kuitenkaan ole käynyt ja sivustosi kävijät häviävät jostain muusta syystä, kannattaa kysyä apua asiantuntijalta.

Näin luot sivustokartan

Sivustokartta auttaa Googlea indeksoimaan sivustosi nopeammin. Googlen botit ryömivät sivustosi läpi ja tunnistavat, mitä sivusto pitää sisällään. Kaikki sivustot, kuten pienet sivustot eivät välttämättä tarvitse sivustokarttaa, mutta siitä ei koskaan ole mitään haittaa.

Yoast SEO on erinomainen WordPress-lisäosa hakukoneoptimoinnin kannalta, ja se luo automaattisesti sivustokartan sivustostasi. Asenna Yoast SEO, jos et ole sitä vielä tehnyt, klikkaa sen kuvaketta vasemmassa palkissa ja mene kohtaan General.

Seuraavassa kohdassa klikkaa Features ja varmista, että XML-sitemaps on asetettu kohtaan ”ON”. Jos klikkaat kysymysmerkkiä, voit siirtyä tarkastelemaan sivustokarttaasi. Kopio sivustokartan nettiosoite ja syötä se Google Search Consoleen kohdassa Sivustokartat.

Tältä Yoast SEO näyttää WordPressin ohjauspaneelissa
XML-sitemaps tulee olla asennossa ”ON”, jotta sinun ei tarvitse itse luoda sivustokarttaa manuaalisesti.

Kun sivustokartta on kerran luotu, Google indeksoi sitä noin viikon välein. Sinun ei siis tarvitse luoda uutta sivustokarttaa aina, kun teet muutoksia sivuillesi. Se kannattaa kuitenkin päivittää silloin tällöin, varsinkin jos lisäät uusia sivuja tai muokkaat sisältöä huomattavasti.

Jos et ole aiemmin käyttänyt Google Search Consolea, kirjoitin aiemmin artikkelin, miten Google Search Consolesta saa parhaan hyödyn irti.

Yhteenveto

Jos nettisivusi eivät löydy Googlesta, siihen voi olla monta syytä.

On mahdollista, että sivustosi löytyy, mutta se päätyy niin kauas Googlen hakutuloksissa, että sitä on turha edes etsiä. Tällöin vika usein on hakukoneoptimoinnissa. Jotta sivusi voisivat nousta Googlen ensimmäiselle tulossivulle, tulee sinun tarjota hyödyllistä tietoa kävijöillesi. Tai ainakin sellaista tietoa, jota he etsivät.

On kuitenkin myös mahdollista, että syystä tai toisesta Google ei indeksoi sivuasi tai sivustoasi. Jos epäilet tätä mahdollisuutta, kannattaa tehdä tässä artikkelissa mainittu testi, jolla selvität, löytääkö Google sivusi vai ei.

Jos sivustosi kuitenkin tarjoaa oleellista tietoa oleellisilla hakutermeillä, sivulle johtaa linkkejä, etkä ole käyttänyt mitään vippaskonsteja, ei ole mitään syytä, miksi sivusi ei voisi nousta Googlen ensimmäiselle hakusijalle!

Onko sulla ongelmia nousta hyville hakusijoille Googlessa? Jutustellaan kommenteissa!

Omaksi ilokseen kirjoitteleva digimarkkinointiamatööri maailmalta. Laita viestiä vaikka Linkkarissa, jos jäi jotakin hampaankoloon! Tämän blogin tarkoituksena oli alunperin auttaa suomalaisia WordPressin käytössä, mutta ajan mittaan huomasin, että sivustoni vierailijat käyvät lukemassa täällä aivan muita artikkeleita. Minkälaisia artikkeleita sinä lukisit mielelläsi?